Benoeming P.A. Setz tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

Het afscheid van de heer P.A. Setz als lid van de Raad van Bestuur van MCB International B.V. heeft afgelopen donderdag 14 juni een extra gedenkwaardig karakter gekregen. Uit handen van de burgemeester van Valkenswaard, de heer J.E.A. Haas, ontving de heer Setz in restaurant Normandie te Valkenswaard, de versierselen behorende bij een benoeming tot Officier in de orde van Oranje Nassau. Deze Koninklijke Onderscheiding werd hem toegekend vanwege zijn bijzondere verdiensten die zowel maatschappelijk als voor MCB van groot belang zijn geweest. De onderscheiding vormt de kroon op carrière van ruim 40 jaar.

De heer Setz trad op 4 juli 1960, op 22 jarige leeftijd, in dienst van Metaalcompagnie "Brabant" N.V. (inmiddels MCB Nederland geheten). Na een aantal functies binnen het bedrijf te hebben vervuld werd hij in 1992 benoemd tot directeur van de onderneming. Per 2 juni 1998 volgde de benoeming van de heer Setz tot lid van de Raad van Bestuur van MCB Holding, inmiddels MCB International geheten, de houdstermaatschappij waaronder, naast MCB Nederland B.V. in Valkenswaard, een zestal andere werkmaatschappijen in Nederland, België en Duitsland zijn ondergebracht.

In de jaren dat de heer Setz met MCB verbonden was, is de groothandel in metalen sterk gegroeid. Zo steeg het aantal medewerkers van het bedrijf in Valkenswaard van 289 in 1972 naar 850 in 2000 terwijl alle bedrijven van de MCB groep samen inmiddels zo'n 1200 medewerkers tellen. Aan deze groei heeft de heer Setz een belangrijke bijdrage geleverd. Als verantwoordelijke voor in- en verkoop stelde zijn inlevingsvermogen in de behoeften van klanten MCB in staat precies de juiste producten en diensten aan te bieden. Bij de introductie, door MCB in 1982, van het Staal Service Center concept in Nederland speelde de ondernemersvisie van de heer Setz een grote rol. Hij was er van overtuigd dat, ondanks de hoge benodigde investeringen en de onbekendheid van het concept in Nederland, een MCB Service Center, waar band- en plaatstaal exact volgens klantspecificaties op maat gemaakt wordt, rendabel zou blijken te zijn. Inmiddels wordt eenderde van de afzet van MCB gegenereerd door het Service Center.

Naast zijn werkzaamheden voor MCB bekleedde de heer Setz diverse bestuursfuncties, waaronder bestuurslid (vice-voorzitter) van de Vereniging Staal Toeleveranciers (VEST). Tevens vervult hij een belangrijke rol in het culturele en maatschappelijke leven van Valkenswaard.