RTV West

Mantelzorg op Radio en TV West

Eerste gezamenlijke radio- en tv-uitzending

14 juni 2001

In Zuid-Holland is 2001 uitgeroepen tot het 'Jaar van de Mantelzorg'. In het kader hiervan presenteren Radio en TV West op donderdag 21 juni de 'Dag van de Mantelzorg' met -als primeur- een gezamenlijke radio- en televisie-uitzending rond dit thema.

Zo zijn er op Radio West twee radiodocumentaires, diverse nieuwsitems en een discussieprogramma over de mantelzorg te beluisteren. De radio-uitzendingen wisselen met programma's op televisie. TV West zendt van 17.25 tot 18.00 uur een speciaal programma over de mantelzorg uit, bestaande uit een documentaire gemaakt door filmmaker Robin Lutz en aansluitend een discussie onder leiding van Elles de Bruin. Tot slot neemt Radio West het discussieprogramma over in Het Gesprek van de dag, waarin luisteraars van 18.00 tot 19.00 uur kunnen meepraten.

Het initiatief voor de 'Dag van de Mantelzorg' komt van Radio West-presentator Hans Pars, die geboeid raakte bij het schrijven van een scenario voor een documentaire over de mantelzorg. Mantelzorg is het tegengestelde van vrijwilligerswerk. Als je levenspartner bijvoorbeeld dementeert ontstaat mantelzorg. Het is als het ware een sociale verplichting waarbij mensen zorgen voor bijvoorbeeld een hulpbehoevende partner, broer, vader, moeder of kind. Ons land telt
1,3 miljoen mantelzorgers waarvan 300.000 in Zuid-Holland. De overheid bespaart veel geld door de opvang van mantelzorgers, omdat bijvoorbeeld het uitsparen van een bed in een verzorgingstehuis 300.000 gulden per jaar scheelt. Ter ondersteuning van de mantelzorgers zijn er in Zuid-Holland negentien regionale steunpunten.

14 juni 2001
Parkpop op West

8 juni 2001
V.d. Toorn's Vishandel wint Radio West-haringtest

7 juni 2001
Taallessen voor allochtonen op TV West


1 juni 2001
TV West zoekt films

10 mei 2001
Zomerserie Jazz op West in Zuiderpark

12 april 2001
WEST-STICKERACTIE