Politiebericht Friesland: Friesland 14-06-2001 Politieberichten van 13/6 (13.00 uur) tot 14/6 (07.00 uur)

Leeuwarden: verkeerscontrole
Woensdag is door de stagegroep Grou van de politie Friesland, een radarwagen van het team Fryske diken en met medewerking van het team verkeer van het district Midden Friesland gecontroleerd op snelheid op de Zwettestraat, Douwe Kalamaleane en de Grovestins. Op de Zwettestraat werd 18 maal bekeurd voor tot en met 10 kilometer te snel, 12 maal voor 10 t/m 15, 11 maal voor 15 t/m 20 en vijfmaal voor 20 t/m 25 kilometer te snel. Tevens werd driemaal bekeurd voor het niet dragen van de gordel en eenmaal voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs. Op de Douwe Kalmaleane werd tweemaal bekeurd voor het niet dragen van de gordel, niemand reed te snel. Op de Grovestins werd eenmaal bekeurd voor 15 t/m 20 km te snel. Eenmaal voor 20 t/m 25 en eenmaal voor 30 t/m 35 te snel. Bestuurders die niet te snel reden en de gordel droegen zijn beloond met een pen van het project Fryske diken.

Leeuwarden: geen landmijn
Woensdag omstreeks 09.00 uur kreeg de politie een melding dat zich op de Carlierstraat (bouwplaats Leeuwarder bos) een landmijn zou bevinden. Tijdens graafwerkzaamheden werd op een diepte van 80 centimeter een rond, plat voorwerp aangetroffen. De omgeving werd onmiddellijk afgezet. Tevens werd de Duik- en Demonteer Afdeling van de Koninklijke Marine uit Den Helder ingeschakeld. Deze gaf opdracht te ontruimen binnen een straal van 75 meter, aangezien het vermoedelijk om een anti-tankmijn zou gaan. Even later werd duidelijk dat het echter ging om een remtrommel met de wiellagers van een auto. Pas na een eerste, voorzichtige verwijdering van de klei kwam dit aan het licht. Hierop zijn alle beperkende maatregelen opgeheven.

Leeuwarden: vijf aanhoudingen
Naar aanleiding van een onderzoek naar een zwaar overlast veroorzakend drugspand inde wijk Huizum werden in maart 2001 twee verdachten aangehouden voor de handel in heroïne en cocaïne. Tegen een 49-jarige inwoner werd proces-verbaal opgemaakt terzake de handel in en het bezit van verdovende middelen over een periode van twee jaar. De in Leeuwarden verkochte hoeveelheid verdovende middelen bedraagt naar schatting drie kilo, met een straatwaarde van ongeveer 300.000 gulden. Nader onderzoek leidde in mei tot de aanhouding van drie inwoners van Leeuwarden, respectievelijk 39, 52 en 56 jaar. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt voor de handel in en het bezit van harddrugs over een periode, variërend van vier jaar tot enkele maanden. In aansluiting op deze onderzoeken werd woensdag een grootschalige actie uitgevoerd (25 medewerkers) door het Drugs Overlast Team van de politie Midden Friesland, in samenwerking met de recherche van Midden Friesland, de recherche van Sneek, de basispolitiezorg Midden Friesland, twee verdovende middelenhonden van de douane en justitie. Tijdens deze actie werden in totaal 5 verdachten aangehouden, drie mannen (32, 34, 29 jaar) en twee vrouwen (22 en 29 jaar), allen afkomstig uit Leeuwarden. Er werden huiszoekingen verricht in de wijk Bilgaard, de Vrijheidswijk en op de Pieter Stuyvesantweg. Hierbij werden twee hennepplantages aangetroffen, een vuurwapen met patronen, meerder tienduizenden guldens in cash en anderhalf tot twee kilo verdovende middelen. Nader onderzoek wordt verricht.

Dokkum: inbraak autos
Tussen dinsdag en woensdag werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Mearsloatwal. Men kwam binnen via de linker voorportier. Ontvreemd werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 43-jarige inwoner van Damwoude. Tijdens dezelfde tijdstippen en in dezelfde straat werd ook een radio-cdspeler ontvreemd uit een andere auto. Aangifte is gedaan door een 37-jarige inwoonster van Dokkum. Bij de auto van een 22-jarige inwoner van Dokkum gebeurde precies hetzelfde: ook hij heeft aangifte gedaan.

IJlst: inbraak auto
Tussen zaterdag en dinsdag werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Rinnert Anemastraat. Men kwam door het voorraam weg te nemen. Ontvreemd werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 26-jarige inwoner van IJlst.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Toen woensdag omstreeks 16.00 uur een 44-jarige inwoner van Breda een winkel aan het Piet Kramwerplein, met onder zijn jas een fles Port, ging het alarm af. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aangifte werd gedaan door een 45-jarige inwoonster van Easterein. Om 19.00 uur kon hij het bureau weer verlaten met een transactie van 250 gulden.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Toen woensdag omstreeks 18.20 uur een 32-jarige inwoner van Groningen een winkel aan de Elzenstraat, met onder zijn jas 34 verfkwasten, ging het alarm af. De kwasten hadden een waarde van 479,60 gulden. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aangifte werd gedaan door een 33-jarige inwoner van Leeuwarden.

Ureterp: aanrijding met letsel, getuigenoproep
Woensdag omstreeks 18.40 uur reed een 29-jarige bromfietser uit Ureterp op het fietspad aan de Hegebrechsterleane. Hij kwam uit de richting van Ureterp en ging in de richting van Drachten. Op de kruising met De Feart verleende een automobilist geen voorrang aan de bromfietser, de man wist een aanrijding te voorkomen, maar kwam ten val. De automobilist keek even om en reed door. Het slachtoffer is met armletsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie komt graag, via het algemene nummer van de politie Friesland 0900 8844, in contact met eventuele getuigen of met de bestuurder van de auto.

Zurich: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 01.00 uur werd een 51-jarige automobilist uit Bleidenrad/Oberhesen (D.) aangehouden op de Gooyumerweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 315 ug/l, goed voor een rijverbod van rwee uren.

Harlingen: vier aanhoudingen na openlijke geweldpleging Donderdag omstreeks 01.00 uur kreeg de politie een melding dat op de Willemskade jongeren tegen een auto trapten. De eigenaar van de auto, een 52-jarige inwoner van Harlingen, had dit gezien en de politie gebeld. Op de auto zat een deuk aan de rechtervoorkant. Ook werd tegen een lantaarnpaal geschopt. Aan de Kleine Ossemarkt werden de jongeren aangehouden. Het betreft een 21-jarige man uit Grosshau en drie jongeren (19, 20 en 20 jaar) uit Hurtgenwald. De eigenaar van de auto heeft aangifte gedaan. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau in Leeuwarden.

Leeuwarden: krakers parkeermeter aangehouden
Donderdag omstreeks 00.45 uur kreeg de politie een melding dat aan de Sixmastraat een parkeermeter was gekraakt. De politie ging met drie autos ter plaatse, maar trof geen verdachten meer aan. Wel werd een plastic zak met geld, ongeveer vijf kilo, aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat in de Huizumerlaan een auto opviel, met name omdat er inbrekersmateriaal in werd aangetroffen. Bij deze auto werd postgevat. Na enig wachten werd hier een 24-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden, dit lot viel even later een 26-jarige inwoner van Amsterdam ten deel. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Op het bureau bleek dat de verdachten waarschijnlijk valse personalia hebben doorgegeven. De auto is in beslag genomen.

Noardburgum; aanrijding met paarden
Donderdag omstreeks 01.00 uur reed een 47-jarige automobiliste uit Burgum over de Zomerweg. Op het laatste moment zag zij een twaalftal paarden op zich afkomen. Ondanks voluit remmen kon ze aanrijding niet voorkomen. Een paard overleed ter plaatse, een tweede is door een dierenarts afgemaakt. De vrouw raakte lichtgewond door glasscherven van de voorruit. Even later werd op de Kooiweg bij Twijzel een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden, die eerder langs het ongeval was gelopen. Hij viel op omdat hij niet wilde opvallen. Hij verklaarde te voet op weg te zijn van Leeuwarden naar Drenthe. Bij de man werd inbrekersmateriaal aangetroffen. De technische recherche zal een onderzoek instellen en proberen boven water te halen of de aangehouden verdachte ook in verband kan worden gebracht met het loslaten van de paarden.

Bureau Voorlichting & PR: 058 8808272