Gemeente Leiden

Kinderstadsgids Leiden

'EET MIJN ARM MAAR OP!' ONTHULT LEIDSE GEHEIMEN

Speciaal voor kinderen verschijnt binnenkort een boek met tientallen verhalen over de Leidse cultuur en geschiedenis. 'Eet mijn arm maar op!' is een geïllustreerde stadsgids waarin kinderen via twee routes langs geheime, griezelige en historisch belangrijke plekken van Leiden worden geleid.

Het eerste exemplaar wordt donderdag 14 juni a.s. tussen 14.00 en 14.30 uur in de Centrale bibliotheek, Nieuwstraat 4, aangeboden aan wethouder Economische Zaken en Toerisme mevrouw M. H. Schultz van Haegen. De acteur Jaap Slagman treedt op als ceremoniemeester. Hij zal als 'The Fool' de aanwezigen verwelkomen en de aanwezigen op een verrassende manier kennis laten maken met boeiende historische en hedendaagse figuren. De auteur Selma Noort zal om 14.25 uur, aan het einde van het optreden van The Fool, voorlezen uit de Kinderstadsgids. Na een glaasje limonade neemt de ceremoniemeester het hele gezelschap om 14.40 uur mee op ontdekkingstocht naar de Leidse Burcht. Daar volgt een theatervoorstelling geïnspi-reerd op de verhalen uit de Kinderstadsgids.

Ter afsluiting vindt op de Burcht de start plaats van de tekenwedstrijd, waaraan alle kinderen uit Leiden en regio mee kunnen doen. De wedstrijdformulieren -plus drie verhalen van Selma Noort uit de Kinderstadsgids- kunnen worden opgehaald bij boekhandels (De Kler, Kooyker, Silvester) en bij de Centrale bibliotheek. Naar eigen keuze kan van het mooiste verhaal één tekening, schilderij of collage worden gemaakt. De tekeningen dienen vóór 4 juli 2001 bij de deelnemende boekhandels of de Centrale bibliotheek te worden ingeleverd. De winnaars ontvangen een aantrekkelijk op lezen en Leiden gericht prijzenpakket. De prijswinnaars worden op 11 juli om 14.00 uur in de Centrale bibliotheek bekend gemaakt. Van de mooiste tekeningen wordt een reizende tentoonstelling gemaakt die van 11 juli tot 17 september te zien is in de Centrale bibliotheek, in de deelnemende boekhandels en in het Stadsbouwhuis.

De Kinderstadsgids
De kinderstadsgids vertelt spannende verhalen over onder meer hoe de Leidenaars bijna de arm van de burgemeester opaten, welke straf Goeie Mie te wachten stond en waar Cornelis de hutspot vond. De routes, 'Het Tippeltje' en 'Het Ommetje', voeren de kinderen door hofjes met secreten, langs een draak en over een galgenveld. Onderweg ontmoeten ze een brandweerman met een bevroren snor en een pientere postbode. Maar ze lezen ook over het ontstaan van Leiden, de handel, kunst, oorlogen en ziekten in de eeuwenoude stad. Met een speciale speurtocht uit de Kinderstadsgids kunnen ze in de stad verborgen dieren ontdekken.

De kinderen kunnen de Kinderstadsgids eerst thuis of op school lezen. Maar ze kunnen er, met hulp van een plattegrondje, ook meteen mee op stap. Alleen, met hun vrienden, hun ouders of met de klas. Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar, en verder voor iedereen die van stadse geheimen houdt.

De kinderboekenauteur Selma Noort heeft het tachtig pagina's tellende boek geschreven.
Zij groeide op in Leiden en is erg verknocht aan haar stad. Illustrator Froukje Stroeve maakte tekeningen op basis van haar vertellingen.

Cultuurhistorishe stadsgidsen
'Eet mijn arm maar op!' maakt deel uit van een serie cultuurhistorische stadsgidsen gericht op kinderen. Eerder verschenen gidsen over de Hollandse steden Delft, Dordrecht, Haarlem en Schiedam. Gouda volgt dit jaar nog. Uitgeverij De Inktvis werkt in het project samen met het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme, in het kader van Het Geheim van Holland, waaraan ook de gemeente Leiden deelneemt. Kinderen zijn daarbij een belangrijke doelgroep; de Kinderstadsgids is een concreet product, gericht op deze doelgroep.

'Eet mijn arm maar op!' door Selma Noort is een uitgave van uitgeverij De Inktvis.
De Kinder-stadsgids kost Fl.16,50 en is te koop o.a. bij de VVV en boekhandels.
ISBN 90 75689 17 9.