juni 2001
Persbericht

ADAC-onderzoek wijst uit:
duidelijke tijdsbesparing door dynamische navigatie met TMC

Dynamische navigatie in combinatie met het Traffic Message Channel (TMC) zorgt voor een duidelijke tijdsbesparing bij de automobilist. Dit bevestigde een onlangs gepubliceerd onderzoek van ADAC, de grootste automobielclub van Europa. Afgelopen zomer - tijdens de golf van vakantieverkeer - hebben ADAC-onderzoekers de werking van dynamische navigatiesystemen getest op tijds- en kostenbesparing en de betrouwbaarheid van de aanbevolen omleidingen. Tijdens drie vakantieweekeinden heeft een voertuig, uitgerust met het VDO Dayton MS 5000 navigatiesysteem en de VDO Dayton 'Dynamische Navigatie Ontvanger' MT 5010 TMC-ontvanger, ongeveer tweeduizend kilometer op drukke autowegen afgelegd. Vergeleken met een referentiemodel zonder routeaanbevelingen waren de voordelen van het TMC-systeem indrukwekkend. Met name bij omleidingen over een groter gebied inclusief een groot gedeelte van de snelweg werd door het vermijden van files en andere opstoppingen een tijdsbesparing bereikt van meer dan tien procent.

In de testen bespaarden de ADAC-testrijders zo'n 74 minuten over een afstand van 625 kilometers. Vanuit dit oogpunt werd de extra afstand van 45 kilometer acceptabel gevonden, ook wat betreft het benzineverbruik en de milieuvervuiling. Naar de mening van de ADAC-testers is de technologie van navigatiesystemen volledig ontwikkeld en functioneert het naar behoren. De automobielclub prees ook de kwaliteit van de aanbevolen routes, met name in die gevallen waar kwalitatief goede hoofdwegen werden gebruikt.

TMC ontwikkelt zich meer en meer als een pan-Europese service, die wordt geacht de toekomst te vertegenwoordigen. Alle VDO Dayton-navigatiesystemen maken dynamische routeplanning gebaseerd op TMC mogelijk in Duitsland, Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Zweden en Denemarken. Nog dit jaar is deze service ook in Oostenrijk beschikbaar.

Het eerste vereiste voor routesuggesties die verkeersopstoppingen - en dus stress - vermijden, zijn betrouwbare verkeersrapporten die permanent, uitgebreid en gratis beschikbaar zijn via TMC van de radiostations. Ook deze informatie kreeg een hoog waardering in de ADAC-test: veertien van de vijftien files en andere opstoppingen werden uitgezonden, zodat een aanbevolen omleiding altijd op tijd kon worden genomen. VDO Dayton maakt het de bestuurder erg gemakkelijk.

VDO Dayton is het nieuwe merk van SiemensVDO Automotive voor de auto-infotainmentsector. Het staat voor autonavigatie, telematica en communicatie (kortweg mobiele multimedia) én voor hoogwaardige car-audio. VDO Dayton is een high-tech merk bedoeld voor de jongere, op geluid gerichte, generatie met een meer op zichzelf gerichte benadering van het leven. VDO Dayton werd eind 1999 op de markt gebracht.

SiemensVDO Automotive is de nieuwe naam voor geavanceerde automobielelektronica en de drijvende kracht in de vooruitgang van de automobielindustrie. Zo'n 50.000 goed gemotiveerde werknemers op 137 locaties in vierendertig landen op vijf continenten werken eraan het comfort voor de individuele passagier te verhogen, de prestatie van de motor te verbeteren, grotere mobiliteit te leveren en de communicatie en infotainment in het voertuig te realiseren. Het bedrijf is actief in segmenten als informatie, cockpit en communicatie in de auto, inclusief audio, navigatie, multimedia en telematicatoepassingen voor de auto. Systeemoplossingen voor aandrijfsystemen, elektronica voor motorcontrole en brandstof- injectietechnologie worden ontwikkeld in de unit 'Powertrain'. Veiligheidsproducten als airbags en ABS elektronica, maar ook complete brandstoftanksystemen worden geproduceerd in de business units 'Safety & Chassis'. Bij 'Car Body' ligt de nadruk op de carrosserie, zoals toegangscontrolefuncties, airconditioning en veiligheids- en comfortfuncties. Aanvullend zijn er de aftermarket-activiteiten van SiemensVDO Trading. SiemensVDO Automotive heeft een gecumuleerde omzet van zo'n zeven miljard Euro.

De handels- en aftermarketactiviteiten zijn samengevoegd binnen SiemensVDO Trading. Met de merken VDO, VDO Dayton en VDO Kienzle reikt de huidige portfolio producten en services van navigatie, mobiele multimedia, geavanceerde audiosystemen en voertuigonderdelen als brandstofpomp-units tot snelheidsmeters, systemen voor fleet management en producten voor speciale OEM-toepassingen. SiemensVDO Trading heeft een leidende positie in de aftermarket voor de automobielindustrie. Het bedrijf heeft wereldwijd 1.500 medewerkers en is aanwezig in tachtig landen, bij meer dan 10.000 dealers en in alle andere relevante distributiekanalen.

Noot voor de redactie (