Amsterdam, 15-06-2001

Geachte mevrouw,heer,

Hierbij treft u de nieuwsbrief aan.

Wilt u ook een sponsorbericht opnemen in deze nieuwsbrief? bel: 020-612.72.47.


---- NIEUWSBRIEF 15-06-2001 ----


--- In deze PZ-Nieuwsbrief:


1. Daling chemiegebruik bij GT-soja bescheiden
2. Enzym-therapie voor Ziekte van Fabry

3. Schepen vol boeken tegen analfabetisme

4. Milieuloket

5. Duizenden kratten onder Kerkrade

6. Greenpeace onderzoekt huisstof op gif

7. Ecologisch bouwen

8. Natuurbalans


-- 1. Daling chemiegebruik bij GT-soja bescheiden
Teelt van genetisch gemodificeerde, glyfosaat-tolerante (GT) soja in de VS leidt tot een bescheiden daling van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Het gaat hierbij om een vermindering van 0 tot tien procent. Volgens de onderzoekers is de opbrengst van GT-soja vergelijkbaar met niet-gemodificeerde soja. In veldproeven op universiteiten is de opbrengst lager dan van toprassen van niet-gemodificeerde soja. Het onderzoek is begeleid door de Productschappen, Greenpeace Nederland, Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie, Stichting consument en Biotechnologie, Niaba en het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

http://www.clm.nl/index_nl2.html


-- 2. Enzym-therapie voor Ziekte van Fabry

Uit onderzoek blijkt dat deze therapie de pijnverschijnselen van deze stofwisselingsziekte verlicht en de hart - en nierfunctie verbetert. Meer informatie over de Ziekte van Fabry op onze site in de rubriek Ziekten en Aandoeningen.

http://www.sciencedaily.com/releases/2001/06/010606073155.htm


-- 3. Schepen vol boeken tegen analfabetisme

De Stichting Biblionef zet zich in voor kansarme kinderen uit de hele wereld die nooit het voorrecht hebben gehad om te leren lezen. In de strijd tegen analfabetisme zijn boeken onontbeerlijk. Kinderen die niet kunnen lezen en schrijven kunnen hun eigen toekomst niet bepalen.Terwijl ze leren lezen, leren ze niet alleen in taal te denken, maar ook om over taal na te denken. Door boeken te publiceren in hun eigen taal, geeft Stichting Biblionef Nederland kansen aan alle kinderen in Zuid Afrika.

http://www.helphelpen.nl/project.php?org=7&prj=25&cat=OO&lnd=218


-- 4. Milieuloket

Milieugroepen en wetenschappers begonnen rond de jaren 60 en 70 vraagtekens te zetten bij de grote economische groei die ons land vanaf de Tweede Wereldoorlog had doorgemaakt. Het produceren en gebruiken van consumptiegoederen bleek kwalijke gevolgen te hebben voor water, lucht en bodem. Op het gebied van duurzame ontwikkeling is er al veel gebeurd. Toch blijft een groot aantal problemen onopgelost. Het ministerie van VROM zal in het Nationaal Milieubeleidsplan 4 (voorjaar 2001) drie hardnekkige problemen bestempelen tot prioriteiten zoals het broeikaseffect, de VOS/NOx problematiek en geluidshinder. Verder kunt u op deze site informatie vinden omtrent een overheidssubsidie voor het ontwikkelen van milieuvriendelijke technologieën.

http://www.milieuloket.nl/


-- 5. Duizenden kratten onder Kerkrade

Door het plaatsen van infiltratieboxen wil men voorkomen dat overtollig regenwater in het riool komt en daardoor niet meer automatisch via een nooduitlaat terecht komt in oppervlaktewateren in de buurt. Dat is beter voor het milieu omdat het regenwater anders vermengd wordt met afvalwater. De kratten zorgen ervoor dat het hemelwater via de bodem kan worden afgevoerd. Een voordeel hiervan is dat het grondwaterpeil verbeterd, zodat de bodem niet zal verdrogen.

http://www.rezo.nl/pages/nieuws/artikelen/01_lang.htm


-- 6. Greenpeace onderzoekt huisstof op gif

De milieuorganisatie Greenpeace heeft vijftig monsters laten onderzoeken op de aanwezigheid van zogeheten POP's, Persistent Organic Pollutants. Uit een analyse van het Duitse Sophia laboratorium blijkt dat in vrijwel alle huishoudens waar Greenpeace stof heeft gezogen giftige chemische stoffen aanwezig zijn.

http://www.greenpeace.nl/ams/toxicsuitslagstofonderzoek.shtml


-- 7. Ecologisch bouwen

Duurzaam bouwen, milieubewust bouwen, ecologisch bouwen, drie termen die steeds vaker worden gebruikt. Deze drie termen staan voor de aandacht die er besteed wordt aan het beperken van de invloed van het bouwen of wonen op het milieu. Het verschil ertussen is vooral te vinden in de wijze waarop rekening wordt gehouden met het milieu. Ecologisch bouwen gaat vanuit de Ecologie: de samenhang en de betrekkingen tussen levende organismen onderling en met hun omgeving. Hier bestaat ook een samenhang met de gebruikte materialen en omgeving.

http://www.dubo-centrum.nl/


-- 8. Natuurbalans

De brede kennis op het gebied van flora en fauna, maakt gecombineerde onderzoeken mogelijk. Het Adviesbureau voor natuur en landschap is gespecialiseerd in het inventariseren, onderzoeken, evalueren en op heldere wijze vastleggen van ontwikkelingen in de toestand van flora en fauna.

http://www.natuurbalans.nl/html/speciaal.htm


--- ADVERTENTIE ---

ALTERNATIEVE KONSUMENTEN BOND
De macht van de boodschappentas
http://www.pz.nl/akb

Hier uw advertentie??


--- COLOFON
PZ-NIEUWS is een digitale nieuwsbrief van de Stichting Publieke Zaken voor mensen die werkzaam zijn bij maatschappelijke-, intermediaire- en overheidsorganisaties, redacties en particulieren die geïnteresseerd zijn in maatschappelijke kwesties. Samenstelling en redactie: Onno Kubbe.
E -mail: redactie@pz.nl, Eerdere edities: http://www.pz.nl (archief) Berichten mogen op incidentele basis worden overgenomen mits de bron (PZ nieuwsbrief) wordt vermeld. Voor het worden van donateur of voor het nemen van een betaald abonnement kunt u kijken op onze website: http://www.pz.nl. Aan en afmeldingen: post@pz.nl.