Ministerie van Financien

Titel: Inkomsten uit vermogen. Eco Brasil. Teakhout. Rente-inkomsten



Inkomsten uit vermogen. Eco Brasil. Teakhout. Rente-inkomsten

Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling, domein belastingen op arbeid en vermogen

Besluit van 15 juni 2001, nr. CPP2001/465M

De directeur-generaal Belastingdienst heeft namens de staatssecretaris van Financiën het volgende besloten.

Inleiding

De Belastingdienst heeft het door Eco Brasil BV aangeboden Eco Brasil Individueel Investeringsplan en het Eco Brasil Garantieplan beoordeeld. De gevolgen voor de heffing van de inkomstenbelasting en de vermogensbelasting over de jaren tot 2001 zijn voor de particuliere belegger als volgt.

Beschrijving product

Het Eco Brasil Individueel Investeringsplan en het Eco Brasil Garantieplan hebben de volgende kenmerken:


1. De looptijd van de overeenkomst bedraagt tussen de 3 en 4 jaar. Tijdens deze looptijd staat het geïnvesteerde kapitaal vast.


2. Gedurende de looptijd wordt elke maand 1% van het geïnvesteerde kapitaal uitgekeerd.


3. Op het einde van de looptijd wordt het geïnvesteerde kapitaal terugbetaald.


4. Vijf jaar na de ingangsdatum wordt een uitkering gedaan van 50% van de opbrengst van een bosperceel.

Volgens de overeenkomst wordt een recht gekocht en geleverd op inkomsten uit een perceel bosgrond gelegen in Brazilië Er wordt geen koopsom afgesproken. Wel verstrekt de belegger een voorschot aan Eco Brasil B.V. van enkele tienduizenden guldens. Ter zekerheid verkrijgt de belegger een vijfjarig recht van vruchtgebruik op niet-plantagematig bosrijp gemaakte grond. De belegger is vrij zijn vorderingsrecht over te dragen.

Beoordeling product

Eco Brasil BV meent dat geen sprake is van (in Nederland) belastbare inkomsten. Deze mening deel ik niet. Deelname in het Eco Brasil Individueel Investeringsplan en het Eco Brasil Garantieplan is naar mijn oordeel aan te merken als het ter beschikkingstellen van een hoofdsom. Hieruit volgt dat de opbrengst belast is als rente. Ter verduidelijking merk ik het volgende op.

De belegger verstrekt een voorschot dat na 3 of 4 jaar volledig wordt afgelost. Dit is naar mijn mening aan te merken als het ter beschikking stellen van een hoofdsom aan Eco Brasil B.V. Daarover wordt een vaste vergoeding afgesproken van 12% per jaar, maandelijks te voldoen. Deze vergoeding is als rente belast. Omdat zowel de vergoeding als de aflossing onafhankelijk zijn van de inkomsten uit respectievelijk de waarde van de bosgrond, stel ik mij op het standpunt dat niet wordt belegd in een recht op inkomsten uit bosgrond.

Financieringsrente

De belegging zal in het algemeen als een bron van inkomen zijn aan te merken. Eventuele financieringsrente is dan, binnen de daartoe gestelde grenzen, in beginsel aftrekbaar.

Vermogensbelasting

Voor de vermogensbelasting dient het geïnvesteerde kapitaal als bezitting te worden aangegeven.

Voorkoming van dubbele belasting

Er is sprake van het ter beschikking stellen van een hoofdsom aan een in Nederland gevestigde BV. Er is dus geen aanleiding een voorkoming van dubbele belasting te verlenen.

Tot slot

Door het vervallen van de Wet op de vermogensbelasting 1964 en wijzigingen in de heffing van inkomstenbelasting heeft dit besluit met ingang van het belastingjaar 2001 zijn belang verloren.