Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Activering en uitstroom Inkomenswaarborg Handhaving Adequate uitvoering

Inkomenswaarborg / Armoede en Schuld

Integrale aanpak Armoede en Schuld

Bij 'Armoede en Schuld' gaat het om het waarborgen van het minimum inkomen en het voorkomen van sociale uitsluiting. Daaronder valt onder meer de aanpak van problematische schuldensituaties. Doel van dit beleidsveld is dat niemand aan de kant staat. Een integrale aanpak moet hiervoor zorgen. Op lokaal niveau gebeurt dit door inkomensondersteuning en schuldhulpverlening. Gemeenten ontvangen hiervoor middelen via het Gemeentefonds. Het rijk zet subsidies, onderzoek en voorlichting in. Ook stelt het de kaders vast. Als paraplu voor de aanpak van de schuldenproblematiek en de armoedebestrijding geldt "De andere kant van Nederland" . In 2001 maakt het kabinet de balans op van haar beleid. Belangrijke thema's hierbij zijn de armoedeval en de evaluatie van vijf jaar sociale conferenties voor gemeenten, waarvan de laatste in november 2000 werd gehouden.

Actuele ontwikkelingen

Schuldpreventie door voorlichting
Schulden kunnen voor uitkeringsgerechtigden een belemmering zijn om aan het werk te komen. Het kan ertoe leiden dat zij langdurig een uitkering ontvangen. Het is daarom van belang dat gemeenten en uitvoeringsinstellingen vanaf het begin aandacht besteden aan preventie van schulden en hulp verlenen bij al bestaande schulden. Speerpunt van het beleid is preventie en daarbij speelt voorlichting een grote rol. Dit betekent niet dat wethouders, directeuren en beleidsmakers nu achterover kunnen leunen omdat voorlichting nu eenmaal een taak is van de voorlichter! Alle partijen moeten bij het maken van beleid op een constructieve manier en in een vroeg stadium al samenwerken. Om gemeenten daarbij te ondersteunen is een communicatiemodel schuldpreventie ontwikkeld. Dit model is opgesteld door de werkgroep Voorlichting voor Voorlichters (gemeentelijke voorlichters, VNG, Divosa, 2ZW en SZW) in samenwerking met het Platform Integrale Schuldhulpverlening en het Nibud. Elke gemeente kan aan de hand van dit model een eigen communicatieplan opzetten. Verslag van de workshop over het communicatiemodel tijdens de gemeentebijeenkomsten in mei 2001.

Kijkt u ook eens op de website van het Transferpunt armoedebestrijding www.transferpunt.nl. U vindt er informatie voor onder andere beleidsmakers bij gemeenten die zich bezighouden met het armoedebeleid. U kunt er ook tips en ideeën uitwisselen.

Workshop Balans armoedebeleid en vraaggestuurd werken Verslag van de workshop Balans armoedebeleid en vraaggestuurd werken tijdens de gemeentebijeenkomsten in mei.

Nationaal Actieplan tegen Armoede en Sociale Uitsluiting Minister Vermeend heeft op 1 juni het Nationaal Actieplan ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting 2001 aan de Tweede Kamer aangeboden. Op basis van een analyse van de bestaande situatie schetst het actieplan de beleidsopgaven voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Het plan bevat meer dan vijftig doelen, variërend van een vermindering van het aantal bijstandsgerechtigden met tien procent per jaar tot een afname van het aantal zwerfjongeren in Nederland.
Het actieplan is de Nederlandse invulling van Europese afspraken die zijn gemaakt op de EU-top in Lissabon vorig jaar. Persbericht (5 juni 2001).

Afspraken bestrijden armoede en armoedeval
Minister Vermeend wil over intensivering van het armoedebeleid binnenkort overleggen met het Platform Armoedebestrijding. Ook wil hij met wethouders bezien hoe het gemeentelijk armoedebeleid zo effectief en efficiënt mogelijk vorm gegeven kan worden. Dat maakte de minister duidelijk tijdens de laatste sociale conferentie op 6 november en bij het in ontvangst nemen van het Vijfde jaarrapport armoede en sociale uitsluiting enkele dagen daarvoor. Vooral de positie van alleenstaande moeders met jonge kinderen verdient aandacht. Zij zouden een aanbod gericht op werk moeten krijgen (inclusief kinderopvang). In de intentieverklaring die het Rijk en de VNG eind september ondertekenden wordt eveneens aandacht besteed aan bestrijden van de armoedeval en de armoede en aan het gemeentelijk minimabeleid. Dit najaar verschijnt het vervolgrapport Brede steun voor smalle beurzen over gemeentelijk minimabeleid. Ook verschijnt dan het evaluatieonderzoek naar de Wet schuldsering natuurlijke personen (WSNP).