Vlaamse regering

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 15 JUNI 2001

Gewestplan Antwerpen - reservatiestrook A12 Stabroek

Op voorstel van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk VAN MECHELEN heeft de Vlaamse regering het besluit goedgekeurd tot definitieve vaststelling van het plan tot gedeeltelijke wijziging van het gewestplan Antwerpen op grondgebied van de gemeenten Antwerpen en Stabroek.

Deze wijziging behelst het intekenen op het gewestplan van een reservatiestrook langs de A12. Ze laat enerzijds toe een verkeerswisselaar in de vorm van een rond punt te bouwen ter hoogte van de Smalle weg, die langs de westkant toegang geeft tot het afvalverwerkend bedrijf Indaver en langs de oostkant aansluiting geeft op de N114 Ettenhoven. Anderzijds maakt deze wijziging het mogelijk na het uitvoeren van een streefbeeldstudie omtrent de A12 en omgeving tussen Leugenberg en de Nederlandse grens, een laterale verbindingsweg aan te leggen tussen het huidige kruispunt Leugenberg en de nieuwe bovenvermelde rotonde ter hoogte van de Smalle weg. Hierbij kan al dan niet gedeeltelijk gebruik gemaakt worden van de N114 Ettenhoven.

De werken voor de bochtrechttrekking van de Leugenberg zullen immers in het najaar 2001 beëindigd zijn, waardoor op dat ogenblik een belangrijk probleem ontstaat voor het verkeer van de Noorderkempen dat via de A12 het noorde- lijk deel van de Antwerpse haven wil bereiken. Hierdoor zullen de doortochten van de gewestwegen door Stabroek en Hoevenen zeer zwaar belast worden met alle gevolgen inza- ke verkeersveiligheid en -leefbaarheid. De nu goed- gekeurde gewestplanwijziging reikt de juridische basis aan om dit probleem effectief op te lossen.

persinfo : Kabinet minister Dirk Van Mechelen tel. 02 553 64 11
ir. Willy Borré, adjunct-kabinetschef
tel. 02 553 64 75
persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be