Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Staatssecretaris Van Hoof: vraagtekens over Joint Strike Fighter

15-06-2001

Openhartig en nuttig, zo noemde staatssecretaris Henk van Hoof (Defensie) tegenover een verslaggever van het ANP de gesprekken die hij had met zijn Amerikaanse ambtgenoot Paul Wolfowitz over de opvolging van de F-16. Volgens de staatssecretaris is er nog veel onzeker over het toestel. Zo kreeg hij geen keiharde garanties over compensatie-orders voor de Nederlandse industrie. Wel kon hij de beide prototypes van de Joint Strike Fighter met eigen ogen aanschouwen. Inmiddels is Van Hoof verder gereisd naar Canada. Zaterdag 16 juni keert hij terug in Nederland.

De Amerikanen nemen naar verwachting begin oktober een besluit welke van de twee Joint Strike Fighter-kandidaten de voorkeur krijgt. Het gaat om kandidaten van Boeing en Lockheed-Martin. Volgens de staatssecretaris zal voor ons land veel afhangen van de keuze die de Amerikanen maken. We zitten nu dicht aan tegen een besluit over de ontwikkelings- en productiefase van de JSF, maar er is nog veel niet duidelijk aldus de staatssecretaris tegenover het ANP. Voor de opvolging van de F-16 zijn afgezien van de Joint Strike Fighter de Europese Eurofighter, de Franse Rafale en de Zweedse Gripen de belangrijkste kandidaten. Met de opvolging van de F-16 is een bedrag gemoeid van 12 tot 14 miljard gulden.

Afgezien van de opvolging van de F-16 stonden tijdens de reis van de staatssecretaris ook andere onderwerpen op de agenda. Zo bezocht hij opleidingseenheden voor jachtvliegers en Apache-vliegers in Texas en was hij in Canada te gast op de vliegbasis Cold Lake waar F-16s van de Koninklijke Luchtmacht momenteel deelnemen aan de belangrijke oefening Maple Flag.