CBS

Omzet detailhandel in april bijna 3% hoger

De omzet van de detailhandel ligt in april 2,9% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt ook dat winkelen flink duurder is geworden. De prijzen in de detailhandel zijn sinds april 2000 namelijk met 5,4% gestegen. Het volume van de omzet is hiermee 2,3% lager uitgekomen dan in april vorig jaar. De groei van de omzet is overigens gedrukt doordat april dit jaar een minder gunstige samenstelling van de verkoopdagen heeft dan vorig jaar. In totaal heeft de consument in april voor 13,5 miljard gulden (6,2 miljard euro) boodschappen gedaan. Per huishouden is ongeveer 2000 gulden (910 euro) uitgegeven. Bijna tweederde van dit bedrag is besteed in de non-foodbranches.

Omzetgroei non-foodsector 3,3%
De non-foodwinkels hebben in april 3,3% meer omgezet dan in dezelfde maand van 2000. Omzetstijgingen heeft het CBS vooral waargenomen bij de branche consumentenelektronica (+9,3%) en onder andere bij drogisterijen en winkels in artikelen voor woninginrichting. Omzetdalingen deden zich met name voor bij textielsupermarkten (-4,3%) en ook bij winkels in huishoudelijke artikelen en bovenkledingwinkels.

Omzet foodsector groeit in april met 1,4%
Bij de winkels in voedingsmiddelen is de omzet in april 1,4% toegenomen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. De supermarkten, veruit de grootste branche in deze sector, realiseerden in april een omzettoename van 1,3%. De speciaalzaken zoals slagers en groentewinkels zagen de omzet met 2,1% groeien.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het voorgaande jaar. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient men rekening te houden met het verschil in verkoopdagen. Zo heeft april 2001 een maandag meer, maar een zaterdag minder dan april 2000. Ook speelt een rol dat koninginnedag dit jaar april op een maandag is gevierd en vorig jaar op een zaterdag.