Persbericht d.d. 29 mei 2001
Geëmancipeerde dierenvaders bestaan
Diverse dierenvaders te zien, gibbongezin heeft nieuw verblijf

In het weekend van vaderdag (16 en 17 juni aanstaande) staan de vaders van de dierenwereld centraal in Safari Beekse Bergen. Gedurende de rondleidingen met de Safaribus vertellen gidsen uitgebreid over de verschillende 'vader-rollen' die er in de dierenwereld bestaan. Er bestaan onder de dieren geëmancipeerde vaders, maar ook stoere vaders. In het park zijn bovendien diverse jonge vaders te bewonderen. Er zijn de laatste maanden namelijk Aziatische wilde honden, kangoeroes, zebra's, mantelbavianen en ringstaartmaki's geboren. De meest gelukkige vader van Safari Beekse Bergen is de gibbon-vader. Hij en zijn gezin kregen onlangs een prachtig nieuw verblijf in het nieuwe Azië-gebied. In het verblijf woont vader samen met twee jongen en een moeder. Het is een typisch voorbeeld van een hecht gezin in de dierenwereld.

De rolpatronen van de vader binnen de dierenwereld kunnen echter erg verschillen. Ook in de dierenwereld kent men de term emancipatie. Zo dragen bij sommige vissen de vaders zorg voor hun kroost. Hetzelfde geldt voor loopvogels zoals struisvogels, nandoes en emoes. Na de paartijd dragen de vaders zorg voor het uitbroeden van de eieren en de opvoeding van hun jongen. De leeuw is bovendien een echte huisman: Terwijl de vrouwtjes op jacht gaan, past hij op de welpen.

De rol van de vader houdt ook vaak verband met de samenlevingsvorm waarin dieren leven. Zo zijn er vaders die, soms tijdelijk, gezamenlijk met een vrouw en jongen als gezin leven. Voorbeelden hiervan zijn de gibbons en een groot aantal vogelsoorten. Maar er bestaan ook zogenaamde harems waarbij één vader samenleeft met meerdere vrouwen en hun nageslacht. Dit is het geval bij veel antilopensoorten en zebra's. Een sterke man is de haremleider en hij is als enige gerechtigd vader te worden. De harembezitter heeft een grote verantwoordelijkheid: Hij is leider, verdediger en bewaker van een groep vrouwtjes en hun jongen. Wanneer deze verantwoordelijkheid te groot is vormen een aantal mannen een elite, zoals bij de mantelbavianen.

Een aantal mannen in de dierenwereld neemt wel erg grote risico's om vader te worden. Zo probeert de pauw vrouwtjes te lokken door met zijn prachtige veren te pronken. Hierdoor wordt hij een gemakkelijke en zichtbare prooi voor een roofdier. Insecten spannen hierbij echter de kroon. Bij sommige spinnen wordt het mannetje na de paring zelfs opgegeten door het vrouwtje. Hij krijgt niet eens de kans om het vaderschap mee te maken.

Safari Beekse Bergen is in het weekend van vaderdag geopend vanaf 10.00 uur. De entree bedraagt fl. 26,- voor volwassenen en fl. 23,- voor kinderen t/m 12 jaar en 60+. Met één entreebewijs kan de bezoeker 'op Vaderdagsafari' per Safaribus en gebruik maken van de andere Safarimogelijkheden, zoals de Safariboot en de Wandelsafari.
Noot aan de redactie: Voor meer informatie neemt u contact op met Goof Lukken,
Marketing & Communicatiemanager Beekse Bergen, tel: 013-5490016. Bijlage (wanneer aanwezig): Foto van een 'Gibbon vader in zijn nieuwe verblijf"