NED. KANKERBESTRIJDING-KWF

Kinderoncoloog Voûte krijgt Muntendamprijs op KWF-vergadering

Kinderoncoloog Voûte krijgt Muntendamprijs op KWF-vergadering in Roermond

Amsterdam, 12 juni 2001 - Voorzitter Mr.dr. M. Oosting van de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) zal a.s. zaterdag 16 juni 2001 tijdens de Algemene Ledenvergadering van deze organisatie in Roermond, de Prof.dr. P. Muntendamprijs 2001 uitreiken aan kinderoncoloog Prof. Dr. P.A.Voûte (64).

De prijs bestaat uit een penning met oorkonde. Bovendien mag de winnaar in overleg met het KWF-bestuur een bedrag van f50.000,- bestemmen voor een doel binnen de kankerbestrijding. Prof. Voûte zal die bestemming a.s. zaterdag bekend maken.

Prof. Voûte is verbonden aan het Emma Kinderziekenhuis AMC te Amsterdam en gaat volgende week met emeritaat. Zijn verdiensten voor de kinderoncologie betreffen zowel de behandeling van jeugdkanker, als de psychosociale zorg, het onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek. Prof. Voûte is in 1982 door het KWF benoemd als bijzonder hoogleraar Kinderoncologie aan de Universiteit van Amsterdam, in 1992 werd hij daar gewoon hoogleraar.

Prof. Voûte heeft zich ingezet voor samenwerking tussen kinderoncologische centra bij onderzoek naar betere behandelmogelijkheden. Dit heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de prognose voor kinderen met kanker. Met name voor de behandeling van nierkanker, bottumoren en neuroblastoom heeft hij veel betekend. In de psychosociale sfeer is hij nauw betrokken geweest bij de realisatie van het eerste Ronald Mc.Donaldhuis in Nederland, van vakantiekampen voor kinderen met kanker en de Cliniclowns. Aan de Europese School voor Oncologie verzorgt hij colleges over kinderoncologie. Bovendien heeft hij inzichten in het ontstaan van kinderkanker ook altijd vertaald in verbetering van de behan-delmogelijkheden en het verminderen van late effecten van de behandeling. Mede op zijn initiatief is in het AMC de Polikliniek Late Effecten Kinderoncologie (PLEK) in het leven geroepen. Het KWF heeft voor wetenschappelijk onderzoek in het kader van PLEK 4 miljoen gulden subsidie verstrekt. Prof. Voûte heeft tal van wetenschappelijke publikaties op zijn naam staan, begin dit jaar nog als mede-auteur in het toonaangevende internationale tijdschrift Science. Prof. Voûte had een belangrijk aandeel in de NCRV-actie 'Geven voor Leven' in 1974. De opbrengst van deze actie naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het KWF was bestemd voor de kinderoncologie. Deze actie heeft volgens Prof. Voûte aantoonbaar eraan bijgedragen dat de gemiddelde genezing bij kinderkanker is gestegen van 30% destijds tot circa 70% aan het begin van de jaren '90. Hij verwacht dat de toepassing van nieuwe inzichten uit de moleculaire biologie nieuwe behandelmogelijkheden zal opleveren, die, zo hoopt hij, in de komende decennia het genezingspercentage weer verder zullen doen toenemen.


Mededeling voor de redactie,