Excursies en demonstraties schapendrijven
Eendenkooi 't Zand houdt open dag

Eendenkooi 't Zand organiseert op zondag 17 juni een open dag. Jong en oud kan zich op die dag verbazen over de talloze wilde eenden én broedvogelsoorten die hier ook graag vertoeven. Kooiker Jan Zijp en zijn medewerkers nemen de hele dag, tussen 11.00 en 16.00 uur belangstellenden mee door het gebied in en rond de eendenkooi. In en naast het bezoekerscentrum wordt een bescheiden natuurmarkt ingericht.
Het verschijnsel eendenkooi stamt vanaf het begin van de 17e eeuw, toen de eendenkooi nog een heus bedrijf was waarmee de kooiker zijn brood verdiende. De kooikers lokten wilde eenden om deze aan de stedelingen te verkopen. Eendenkooi 't Zand wordt vandaag de dag beheerd door de stichting Het Noord-Hollands Landschap. De gevangen eenden worden door de kooiker geringd en weer losgelaten.

De stichting houdt de kooi in stand, niet alleen omdat de eendenkooi cultuurhistorisch zeer waardevol is, ook vanwege de vele soorten eenden, talloze broedvogels (er broeden meer dan veertig soorten) en andere dieren, zoals de ruige dwergvleermuis, die graag in dit rustige natuurgebied verkeren. Dat gebied wordt binnenkort door grondaankopen weer groter. De eendenkooi komt zodoende in een steeds groter en mooier nat weidelandschap te liggen.

Twee soorten werkhonden
Naast de doorlopende excursies door de kooi, kan men ook de natuurmarkt bezoeken. Verschillende 'groene organisaties' uit de omtrek presenteren en verkopen hier hun waar. Zo worden er tuinplantjes verkocht. Ook wordt een aantal keren een demonstratie schapendrijven gehouden. Een schaapherder laat zijn beesten los en zet zijn bordercollies in om hen weer bij elkaar te drijven; altijd een bijzonder schouwspel. Tijdens de excursies door de kooi kunt u het kooikershondje aan het werk zien.
De nieuwsgierige jeugd kan met een schepnetje het veld in om allerhande ontdekkingen in de sloten te doen. Uiteraard onder deskundige begeleiding. Men kan zondag 17 juni tussen 11.00 en 16.00 uur terecht voor enkele uren vermaak. Aanmelden hoeft niet en de entree en rondleidingen zijn gratis. Men vindt eendenkooi 't Zand aan de Korte Bosweg 47 in 't Zand. Het is vanaf Schagen pakweg een half uur fietsen. Met de bus kan ook. Vanaf het station Schagen rijdt bus 159, daarna 15 minuten lopen. Men kan op het terrein parkeren.


//////////////////////////////////////////////////


Voor inlichtingen over bovenstaand persbericht kunt u contact opnemen met Johan Stuart, 0251- 362 747, mobiel 06-53129644 of kooiker Jan Zijp, 0224-593054, mobiel 06-51578254.

E-mail: j.stuart@noordhollandslandschap.nl

Castricum, 08 juni 2001.