Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 17-06-2001

Politiebericht Utrecht: districten Stad Utrecht, 12.00 uur
Vijf aanhoudingen door cameratoezicht

UTRECHT - Met behulp van Project Cameratoezicht in het centrum van de stad konden de afgelopen 24 uur vijf verdachten worden aangehouden voor diverse zaken.

Op zaterdagmorgen rond vijf uur registreerden de cameras dat een 23-jarige man uit Utrecht werd beroofd terwijl hij onder invloed van alcohol op de Oudegracht lag te slapen. Medewerkers van cameratoezicht hadden collegas verzocht om te gaan kijken bij de man of hij in orde was. Onderweg kregen de surveillerende politiemensen de mededeling dat op het beeldscherm te zien was dat twee mannen iets uit de jaszak van de man hadden gehaald.
Op grond van het gegeven signalement konden de mannen een 19-jarige man uit Rotterdam en een 20-jarige man uit Heerlen - korte tijd later worden aangehouden. Later bleek dat de portemonnee van de man was gestolen. Het slachtoffer werd naar het bureau gebracht om na zijn ontnuchtering een aangifte te doen.

De cameras registreerden op zaterdagmorgen rond half zeven dat een 21-jarige en een 23-jarige man uit Amersfoort ruiten bekrasten van een winkel aan de Steenweg. De verdachten konden op de Catharijnebaan worden aangehouden en hebben een bekennende verklaring afgelegd. Zij zijn bereid om de schade te betalen.

Op zondagmorgen rond half vijf werd op de afdeling Cameratoezicht gesignaleerd dat een 25-jarige man uit Utrecht op de Oudegracht diverse mensen aansprak. Hij had een damesfiets bij zich. De surveillerende agenten namen op aanwijzing van de medewerkers van cameratoezicht een kijkje en troffen de man op de Viebrug aan. De damesfiets had een geforceerd slot. Hierop werd de man aangehouden op verdenking van diefstal en heling van de fiets. Bij de fouillering werden twee kniptangen aangetroffen. De verdachte heeft een bekennende verklaring afgelegd.

Vrouw beroofd

UTRECHT Op zaterdagochtend is rond half elf een 73-jarige vrouw uit Neunen op de Croeselaan beroofd van haar tas. De vrouw stak te voet de weg over met in haar ene hand een wandelstok en de andere haar tas. Een onbekende man fietste de vrouw voorbij en rukte vervolgens de tas uit haar handen. De vrouw was niet meer in staat om de tas vast te houden en de dader ging er vandoor met de buit. Het slachtoffer liep geen lichamelijk letsel op door de beroving.

Gewapende overval

DE MEERN Op zaterdagmiddag heeft rond vijf uur een overval plaatsgevonden op een winkel aan het Mereveldplein. In de winkel waren nog twee personeelsleden aanwezig die bezig waren met afsluiten toen een man met een vuurwapen de winkel binnenrende. De overvaller eiste geld.

Met een onbekend bedrag ging vervolgens de dader er vandoor. De personeelsleden liepen geen lichamelijk letsel op aan de overval. De technische recherche heeft in de winkel een onderzoek ingesteld naar sporen.

Aanhouding voor zware mishandeling

UTRECHT Op zaterdagmiddag zijn een 14 en een 17-jarige jongen uit Utrecht aangehouden op de Drakenburgstraat voor poging zware mishandeling.

Een surveillerende agent op een motor zag het tweetal op een brommer rijden zonder helm. Hij wilde het stel aanhouden, maar deze gingen er snel vandoor op de bromfiets. Er volgde een korte achtervolging waarbij de agent obstakels zoals een fiets, afvalbakken en terrasstoelen - moest ontwijken die voor zijn motor werden gegooid door de bijrijder.

Uiteindelijk wist de motoragent het tweetal klem te rijden tegen een hek en met behulp van een attente voorbijganger werd het stel aangehouden. De bromfiets is in beslag genomen.

Aanhouding verdachte diefstal motor
UTRECHT Op zaterdagavond heeft de politie een 18-jarige jongen uit Utrecht aangehouden op verdenking van diefstal van een motor. De politie ontving de melding dat een groepje jongens zich verdacht ophield bij de motor die geparkeerd stond op de Adenauerlaan. Daarop ging de politie naar deze plek en zagen vier jongens die er meteen vandoor gingen. De 18-jarige jongen werd aangehouden en is in verzekering gesteld. De andere drie jongens konden de agenten niet meer te pakken krijgen.

De motor bleek eerder die dag gestolen te zijn vanaf de Utrechtseweg. De eigenaar is in kennis gesteld.