Politiebericht Friesland: Friesland 17-06-2001 Politieberichten van 16/6 (13.00 uur) tot 17/6 (13.00 uur)

Balk: aanrijding met letsel
Bij een aanrijding op De Warren heeft een 37-jarige automobiliste uit Sneek letsel opgelopen. De vrouw reed met haar auto uit een parkeervak, waarna een aanrijding volgde met een andere auto, die bestuurd werd door een 25-jarige inwoner van Nijemirdum. De vrouw werd met nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Wolvega: visserijcontrole
De politie van het district Heerenveen heeft zaterdag van 07.30 tot 15.30 uur een visserijcontrole gehouden op verschillende wateren rond Wolvega. In totaal werden 54 personen gecontroleerd. Er werd drie keer een proces-verbaal uitgeschreven voor het vissen zonder sportvisakte, een keer voor het niet hebben van een vaarbewijs en twee keer voor het niet aan boord hebben van zwemvesten.

Leeuwarden: mishandeling
Een 30-jarige inwoner van Sondel is zaterdag om 15.00 uur in de Oude Lombardsteeg door een nog onbekende man mishandeld. Aanleiding was de opmerking die de vriendin van het slachtoffer maakte toen deze door een passerende snorfietser werd geraakt. De bestuurder van de snorfiets, die overigens een vrouw achterop had, stopte daarna onmiddellijk en nam een driegende houding aan. Hij sloeg en schopte vervolgens het slachtoffer enkele malen in het gezicht en de maagstreek. Nadat omstanders hadden ingegrepen verdween de man op de snorfiets weer. Het slachtoffer moest zich voor zijn verwondingen onder doktersbehandeling laten stellen. Het signalement van de dader luidt: 19 à 20 jaar, blank maar toch ook wat getint uiterlijk, vrij lang, 1.85 à 1.90 meter lang, vrij slank, droeg een lichte spijkerbroek en sportschoenen en een grijs jasje, een windjack met een witte streep. De brommer of snorfiets waarop hij reed was waarschijnlijk van het merk Gilera Cita en zwart. Achetrop zat een meisje van ongeveer 20 jaar oud met een getinte huidskleur en lang zwart haar tot over de schouders. Zij droeg een zwarte, mogelijk leren jas.

Molkwerum: eenzijdig ongeval motorrijder
Een 41--jarige motorrijder uit Essen (D) is zaterdag om 11.30 uur gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Noardermar. Het ongeval ontstond toen de motorrijder een bocht afsneed en schrok van een hem tegemoetkomende bus. Hij remde hard, waardoor de motor onderuit ging en tegen een boom tot stilstand kwam. De motorrijder werd met verwondingen aan een been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Een 28-jarige Leeuwarder is zaterdag om 17.20 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan de Nieuwestad. De man werd door winkelpersoneel toen hij goederen ter warde van ca. 40 gulden wilde meenemen zonder te betalen. Hij werd aan de politie overgedragen.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Beveiligingsmedewerkers van het winkelcentrum Zaailand hielden zaterdag om 18.00 uur een 26-jarige inwoonster van Leeuwarden aan, omdat ze een rol snoep wegnam zonder deze te betalen. Ze werd door de ter plaatse geroepen politiebeambten meegenomen naar het bureau. Daar bleek ze bovendien in het bezit te zijn van een hoeveelheid gestolen kleding.

Drachten: aanranding
Een 23-jarige inwoonster van Groningen is zaterdag omstreeks 16.40 uur door een nog onbekende man aangerand. Het slachtoffer parkeerde haar auto op genoemd tijdstip op de parkeerplaats van de trimbaan aan de Slingeweg om haar hond, een Golden Retriever, uit te laten. Ze stak schuin de weg over en liep vervolgens een grindpaadje op richting voetbalvelden van Drachtster Boys. Daar werd ze ingehaald door een jongeman op een fiets. Hij fietste door en verdween uit haar gezichtsveld. Op de Passchier Bollemanweg gekomen kwam de fietser haar echter weer tegemoet, waarna deze haar met geweld tegen de grond werkte en haar aanrandde. Ze wist ze zich los te rukken en rende hard weg. De dader verdween daarna. De vrouw waarschuwde daarna de politie. Het signalement van de dader luidt als volgt: leeftijd plusminus 20 jaar, lengte ongeveer 1.75 m, bruin/donkerblond kortgeknipt haar met slagen of lichte krullen., blank uiterlijk, normaal gezicht mogelijk met grote sproeten of puisten, sprak normaal Nederlands zonder opvallend accent, normaal postuur. Kleding: lichtbeige stoffen jas(geen nylon) mogelijk ribstof, tot over de heupen met donkerkleurige metalen knopen, olijfachtig groene spijkerbroek, donkerkleurige leren lage schoenen. De fiets waarop de dader reed was een degelijke donkerkleurig herenfiets. De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen of met personen die het signalement van de dader iets zegt, telefoon: 0900-8844.

Oosterwolde: bromfietser onderuit
Een 74-jarige inwoner van Haulerwijk is zaterdag om 17.10 uur gewond geraakt, toen hij op `t Oost met zijn bromfiets onderuit ging. De bestuurder is vermoedelijk zijn evenwicht verloren op de overgang tussen de rijbaan en de afwateringsgoot. Hij werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Haule: auto uit de bocht
Een 21-jarige inwoner van Haskemeer is zaterdag om 18.14 uur lichtgewond geraakt, toen hij op de Kruisweg met zijn auto over de kop sloeg. Door een moment van onachtzaamheid raakte de bestuurder met de rechterwielen in de berm, waarna de auto door een tegenstuur reactie naar de ander kant van de weg schoot en daar ondersteboven in de berm belandde. De bestuurder moet zich voor zijn verwondingen onder doktersbehandeling laten stellen.

Drachten: putdeksel omhoog, twee auto`s beschadigd. Twee auto`s zijn zaterdag om 15.45 uur beschadigd geraakt, toen door ze door het gat van een rioleringsput op de Zuiderdwarsvaart waren gereden. Het deksel van de put was door zware regenval een omhoog gekomen.

Friesland: onder invloed
Stiens, Hynstewead, zaterdag 21.50 uur, 38-jarige automobilist uit Oudebildtzijl, 535 ug/l, proces-verbaal en rijverbod voor 5 uren.

Oosterwolde, Weemeweg, zaterdag 22.45 uur, 33-jarige automobilist uit Oosterwolde, 740 ug/l, proces-verbaal, rijverbod voor 8 uren en proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs.
Leeuwarden, Doelestraat, zondag 00.00 uur, 32-jarige automobilist uit Leeuwarden, 335 ug/l, proces-verbaal en rijverbod voor 2 uren. Leeuwarden, Azaleastraat, zondag 00.00 uur, 46-jarige automobilist uit Leeuwarden, 1095 ug/l, proces-verbaal, rijverbod voor 14 uren en rijbewijs ingevorderd.
Heerenveen, Haskeruitgang, zondag 01.40 uur, 25-jarige automobilist uit Heerenveen, 395 ug/l, proces-verbaal en rijverbod voor 3 uren. Leeuwarden, Mr. H. Trompstraat, zondag 03.15 uur, 32-jarige automobilist uit Leeuwarden, 375 ug/l, proces-verbaal en rijverbod voor 3 uren.
Leeuwarden, Pieter Stuyvesantweg, zondag 04.00 uur, 21-jarige automobilist uit Hallum, 395 ug/l, proces-verbaal en rijverbod voor 3 uren.
Drachten, A7, zondag 04.10 uur, 36-jarige automobilist uit Surhuizum, weigering ademtest, proces-verbaal, rijverbod 14 uren en rijbewijs ingevorderd.
Leeuwarden, Noordvliet, zondag 05.50 uur, 16-jarige bestuurder uit Leeuwarden, 515 ug/l, proces-verbaal ook voor rijden zonder rijbewijs (zie leeftijd).

Berlikum: aanhouding XTC
Een 18-jarige inwoner van Noardburgum is zondag om 01.00 uur in een horecagelegenheid aan het Hemmemaplein. De aanhouding volgde na melding van een horecamedewerker over mogelijke drugshandel. De verdachte bleek in het bezit te zijn van 10 XTC-pillen. Hij werd naar het politiebureau overgebracht.

Leeuwarden: dronken wildplasser
Een 33-jarige inwoner van Ee is zondag om 02.00 uur op de Nieuwesteeg aangehouden wegens wildplassen en openbare dronkenschap Surveillerende agenten zagen de man over een paar fietsen tegen een winkelruit urineren. Toen ze proces-verbaal tegen hem wilden opmaken weigerde hij zijn identiteit bekend te maken. Hij werd daarop geboeid in een politieauto geplaatst, omdat hij zich tegen zijn aanhouding verzette, en naar het bureau overgebracht.

Leeuwarden: aanhoudingen
Twee inwoners van Leeuwarden, 25 en 44 jaar, zijn zondag om 02.00 uur op de Tuinen aangehouden. De verdachten, die behoorlijk beschonken waren, hadden van een bouwplaats een kabel weggenomen en deze over de weg op de Vlietsterbrug gelegd. Op het moment dat een auto passeerde werd de kabel strak gespannen. Een getuige belde de politie, die de mannen kon aanhouden nog voordat er ongelukken gebeurden. Volgens deze getuige schrok minstens één automobilist dusdanig dat deze slechts met moeite zijn auto in bedwang kon houden. De politie wil graag met deze automobilist of andere getuigen in contact komen. De verdachten werden op het politiebureau ingesloten.

Berlikum: aanhoudingen
Twee inwoners van Harlingen, 23 en 20 jaar, zijn zondag om 03.00 uur aangehouden, nadat ze een portier van een horecagelegenheid aan het Hemmemaplein hadden geslagen en zand in het gezicht hadden gegooid. Het incident vond plaats toen de portier tussenbeide wilde komen bij een vechtpartij en de twee verdachten zich tegen hem keerden. Ze werden op het politiebureau ingesloten.

Heerenveen: aanhouding belediging
Een 20-jarige inwoner van Gorredijk is zondag om 04.00 uur op het Breedpad aangehouden, omdat hij politieagenten had beledigd. De agenten spraken een groep personen aan omdat ze er getuige van waren geweest dat één van hen met een fiets had gegooid. De man begon daarop de agenten te beledigen, waarop hij werd aangehouden.

Grou: inzet wapenstok en aanhouding
Een 19-jarige inwoner van Leeuwarden is zondag om 03.30 uur aangehouden, omdat hij weigerde gevolg te geven aan een vordering zich te verwijderen. De aanhouding vond plaats toen een groep jongeren zich schreeuwend op de Mr. P.J. Troelstrawei bevond. Gewaarschuwde agenten sommeerden de groep zich daar te verwijderen, maar toen men daar geen gevolg aan gaf en dreigend op de agenten afkwam, werd de wapenstok ingezet. Daarbij werd de eerder genoemde verdachte aangehouden en naar het bureau overgebracht.

Berlikum; aanhoudingen
Een 19-jarige inwoner van Wirdum en een 20-jarige inwoner van Swichum zijn zondag om 04.15 uur op de Bitgumerdyk aangehouden. Een politiebeamte was er getuige van hoe beide verdachten, die beschonken waren, tegen een politieauto trapten. Ze werden na hun aanhouding na het politiebureau overgebracht.

Zwaagwesteinde: minderjarige bestuurder veroorzaakt onder invloed eenzijdig ongeval
Een 15-jarige jongen uit Jistrum heeft zondag om 03.15 uur met de auto van zijn vader op de Bovenweg een eenzijdig ongeval veroorzaakt, waarbij hij ook nog onder invloed bleek te zijn. Hij was met de auto op een middenbermgeleider op de Bovenweg gebotst, waarna hij op de Hoofdweg tot stilstand kwam. De jongen werd per ambulance naar het MCL overgebracht, waar geconstateerd werd dat hij een hersenschudding had.

Heerenveen: vrouw lastig gevallen
Een 17-jarige inwoonster van Heerenveen is zondag omstreeks 05.00 uur door een nog onbekende man lastig gevallen. Het slachtoffer zat in een bushokje aan de Van Kleffenslaan te wachten op haar vriend, die in de bosjes een sanitaire stop maakte. Op dat moment naderde een man, die haar aansprak. Op een gegeven moment pakte de man haar vast, waarop ze haar vriend riep. Toen deze tevoorschijn kwam, bleef de man haar vasthouden, waarop de vriend, een 18-jarige inwoner van Haskerdijken, hem een paar klappen gaf. De man ging er daarop vandoor. Het signalement van de dader luidt: leeftijd tussen 20 en 30 jaar, opvallend grote ogen, donkere huidskleur, zwart kroeshaar, tenger postuur, ca. 1,70 meter lang, droeg mogelijk wit met zwarte jas en spijkerbroek en een beige pet. De politie wil graag in contact komen met mogelijk getuigen, tel: 0900-8844.

Bureau Voorlichting & PR: 058 8808272