Persbericht

Harmelen, 15 juni 2001

Belangen Harmelense Inwoners voert actie
voor goedkopere Groene Energie door Remu

De inwoners worden via televisiereclame en de brievenbus door o.a. de Remu 'warm' gemaakt om voor zogenaamde Groene Energie te kiezen. De vereniging Belangen Harmelense Inwoners adviseert de inwoners tweemaal na te denken voordat zij op een van die aanbiedingen ingaan. Er is namelijk op z'n zachtst gezegd van enige suggestieve voorstelling van zaken sprake.

Meer betalen voor hetzelfde
Hoewel de klant met het kiezen voor 'Groen Energie' een maatschappelijke bijdrage levert, moet deze - zo blijkt uit de aanbiedingen - daarvoor méér betalen. De goede daad wordt dus niet beloond. Dat de klant niet eens 'Groene Energie' in huis krijgt wordt verzwegen, dat idee wordt namelijk wel opgeroepen. De werkelijkheid is echter dat de afnemer méér betaalt voor de met fossiele brandstof opgewekte energie, dikwijls ook nog goedkoop ingekocht bij landen waar de milieueisen lager zijn. Hetgeen er op neerkomt dat dan met een drogreden aan twee kanten extra winst op 'vuile' energie wordt gemaakt.

Groene Energie tegen normale prijs
Nu blijkt uit een actie van Greenpeace (Greenpeace Magazine 2001-2) dat een vijftal aan-bieders (Essent, Cogas, NRE, Renda en Delta) in hun distributiegebied wèl Groene Energie zonder extra kosten kunnen leveren. De produktie van schone energie blijkt dus - zoals wordt gesuggereerd - in het geheel niet duurder te zijn.

Actie op Remu
Belangen Harmelense Inwoners dringt nu er per brief bij de Utrechtse gemeenten en de Provincie op aan de goedwillende, milieubewuste inwoners voor onterechte lastenverhoging te beschermen en als (mede)eigenaar van de Remu deze er toe te dwingen haar zogenaamde 'Groene Energie'aanbod - met terugwerkende kracht - tegen dezelfde, maar liefst lagere prijs aan te bieden.

'Schone' energiebeleid loopt achter
Bovendien blijft produktie van 'schone' energie volgens het artikel Greenpeace Magazine ver achter bij de doelstellingen, bijvoorbeeld bij windenergie 1,5% i.p.v. de beoogde 5% -. De energiemaatschappijen komen hun afspraken om in 'schone' energieopwekking te investeren onvoldoende na. De vraag is dan ook waar de subsidies zijn gebleven.

De uitspraak van minister Pronk om 'de burgers te gaan verplichten een bepaald deel 'Groene Energie' af te nemen', is in deze situatie verbijsterend te noemen. Wanneer Pronk in zijn uitspraak door de politiek wordt gesteund, betekent dit dat de burgers een pot met geld gaan vullen waar waarschijnlijk alleen de Staat en de energiemaatschappijen beter van worden.

Nadere informatie: J. Bakker, 0348-44.2016

Belangen Harmelense Inwoners
Uitsluitend aandacht voor de belangen van de inwoners!