Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Nationale dag van de visserij
Brugge, 3/5/2001
Op 17 juni 2001 vindt er opnieuw een Nationale Dag van de Visserij plaats te Knokke-Heist en Zeebrugge. Naast de traditionele standen waar men kan genieten van de vele soorten vis die de Noordzee ons biedt en de verscheidene folkloristische optredens, is er dit jaar de mogelijkheid om diverse tentoonstellingen te bezoeken. Deze tentoonstellingen zullen vooral het oude vissersgebeuren en de modernste visserstechnieken in beeld brengen.
Vier jaar terug organiseerde Unizo voor het eerst het zogenaamde Vistival. De oorspronkelijke bedoeling was het imago van de visserijsector en de badplaats Heist op een positieve wijze aan het publiek voor te stellen. Sinds vorig jaar werd met de medewerking van het Provinciebestuur, het gemeentebestuur, het Visserij Informatiecentrum, de Rederscentrale en vele sponsors beslist om het Vistival uit te breiden naar een Nationale Dag van de Visserij. Zo zal naast Heist ook Zeebrugge deelnemen.
Het provinciebestuur staat in voor de Academische zitting die deze Nationale Dag van de Visserij zal openen. Deze zitting vindt plaats in het Provinciaal Maritiem Instituut. Naast de burgemeester en de gouverneur zullen ook de ministers Jaak Gabriëls en Vera Dua aanwezig zijn.
De officiële opening vindt plaats op de parking van de Knokkestraat en het Heldenplein onder begeleiding van harmonieën en verscheidene folkloristische groepen.
Honger zullen de bezoekers zeker en vast niet hebben. Naast de 2000 liter vissoep die gemaakt zal worden zal er ook de mogelijkheid zijn om gebakken pladijs, maatjes gekoppeld aan jenever, garnalen, vispaëlla, wulken en oesters te eten.
Maar het Vistival is veel meer dan eten. Het centrale thema is natuurlijk: De Visserij
Zo zal er een tentoonstelling van diverse soorten vis uit de Noordzee plaatsvinden met medewerking van de Zeebrugse Visveiling. Ook op het Heldenplein zullen er verscheidene tentoonstellingen plaatsvinden. Er is ook een maritieme rommelmarkt en het oude visgebeuren zal in beeld gebracht worden door de heemkundige kring Heist leeft

In de Graaf DUrsellaan, tijdelijk omgedoopt tot Euroboulevard, worden de modernste visserijtechnieken tentoongesteld. Als bezoeker zal u er kunnen leren hoe het vervoer van verse vis via koeltransporten geregeld wordt, hoe visfileerders opgeleid worden, hoe op een milieuvriendelijke wijze garnalen gevangen worden en, nog veel meer. Ook het Provinciaal Maritiem Instituut opent deze dag zijn deuren. Er is de mogelijkheid om een rondvaart op zee te maken met een garnaalschip, of een bezoek te brengen aan een visveiling. Een rondrit in de vissershaven en een visserswandeling in Heist behoren ook tot de vele mogelijkheden.
Natuurlijk is dit slechts een kleine greep uit een zeer uitgebreid programma dat de Nationale Dag van de Visserij te bieden heeft. Knokke Heist en Zeebrugge verwachten jullie dan ook op 17 juni 2001.

Voor verdere inlichtingen kan men zich wenden tot het secretariaat van Unizo. Sint-Antoniusstraat 43 8301 Heist. Tel: 050/51.30.32. Fax: 050/51.65.56