Gemeente Nieuwegein

College past na inspraak wijkverkeersplan Batau iets aan In april en mei 2001 heeft de gemeente inspraak gehouden over het verkeersplan voor de wijk Batau. Naar aanleiding van de inspraak heeft het College van Burgemeester en Wethouders besloten om een plateau bij de Aardbeigaarde te vervangen door drempels, af te zien van een uitrit bij de Rijnesteinseweg, en bij de planuitwerking meer aandacht te besteden aan de bebording, in het bijzonder in de 30 km/uur gedeelten.

Het plan kreeg tijdens de inspraakavond in De Baten op 26 april 2001 in hoofdzaak positieve reacties. De bijeenkomst werd bezocht door ongeveer 50 geïnteresseerden. Verder zijn ruim 10 schriftelijke inspraakreacties ontvangen.

Doorstroming en verkeersveiligheid
Doel van het wijkverkeersplan is het verbeteren van de verkeersveiligheid (onder meer door het doorgaand verkeer uit de wijk te weren) en het verbeteren van de fietsverbindingen. Ook het belang van de doorstroming van het verkeer is meegewogen, met name daar waar het de bus, brandweer, politie en ambulance betreft. Verder is een discussie gevoerd over de bereikbaarheid van de winkelcentra in Batau. Daarnaast is het een feit dat Batau vrij veel inwoners heeft, waardoor met name de Batauweg behoorlijk wat verkeer moet kunnen verwerken. Het ontwerp-wijkverkeersplan bevatte daarom het voorstel om op sommige delen van de Batauweg een maximale snelheid van 50 km/uur in te voeren en op andere delen een maximumsnelheid van 30 km per uur. De brandweer bereidt momenteel overigens voorstellen voor die ertoe moeten leiden dat brandweerwagens sneller bij branden en andere calamiteiten kunnen komen.

Kunst in Batau
De gemeente is van plan om bij de toegangen tot de wijk kunst toe te passen. Die kunst moet de verkeersdeelnemers er extra op wijzen dat de Batauweg deel van een woongebied is. De gemeente betrekt de buurt bij de keuze van de kunstenaar. Hierover volgt nog nadere informatie.

Verdere besluitvorming
De raadscommissie voor Verkeer en vervoer, Milieu en Cultuur (VMC) behandelt het wijkverkeersplan op 28 juni. De vergadering is vanaf 20.00 uur in het gemeentehuis (Martinbaan 2). De vergadering is openbaar. Ook kunnen belanghebbenden spreektijd aanvragen. Uiteindelijk besluit de gemeenteraad op 19 juli over het plan. Als de gemeenteraad akkoord gaat, kan omstreeks het einde van het jaar worden gestart met de uitvoering.

Voorgeschiedenis
Het College van Burgemeester en Wethouders is verheugd dat er een wijkverkeersplan voor Batau ligt. Het opstellen van dit plan heeft, sinds het begin van de planvorming in 1998, immers heel wat voeten in de aarde gehad. In eerste instantie maakte de gemeente aparte plannen voor het autoverkeer en het fietsverkeer. Tijdens het opstellen van de plannen bleek echter dat een gezamenlijke aanpak zinvoller was: beide plannen zijn daarom eind 1999 samengevoegd. Ook is besloten te wachten op het Verkeersveiligheidsplan dat in mei 2000 door de raad werd vastgesteld. Dit plan bood een overkoepelende en eenduidige visie op de status van wegen en de verkeersveiligheid in Nieuwegein. Vanaf dat moment is weer volop aan het wijkverkeersplan voor Batau gewerkt, met het huidige plan als resultaat.

Meer informatie
Bewoners of belanghebbende bedrijven en organisaties kunnen voor meer informatie terecht bij de heer B. van de Hulsbeek (030)607 18 34 of de heer B.C. Otte (030)607 12 89.



Invoerdatum 18-6-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein