Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


NAVO houdt grote luchtmachtoefening

18-06-2001

Onder de naam Clean Hunter is vandaag een grote NAVO-oefening van start gegaan. Het gaat om een luchtverdedigingsoefening boven Noord-West Europa en de Noordzee. Aan Clean Hunter doen twaalf NAVO-luchtmachten mee, waaronder de Nederlandse. F-16s van verschillende squadrons van de Koninklijke Luchtmacht voeren dagelijks gesimuleerde luchtaanvallen uit op doelen in Groot-Brittannië en worden daarnaast ingezet om ons land te verdedigen tegen soortgelijke aanvallen op ons land. De oefening duurt tot 29 juni.

De F-16s van ons land die meedoen aan de oefening opereren vanaf de vliegbasis Leeuwarden en Volkel. Vanaf de Duitse vliegbasis Hopsten doen F-16s van de vliegbasis Twenthe mee. Deze toestellen zijn tijdelijk in Hopsten gestationeerd in verband met een renovatie van de startbaan van hun thuisbasis Twenthe. In het kader van de oefening zijn daarnaast verschillende vliegtuigen uit Zuid-Europa naar onze regio verplaatst. Zo opereren vanaf de vliegbasis Leeuwarden Griekse F-16s van de vliegbasis Nea-Anchialos.
Aan Clean Hunter doen in totaal zevenhonderd vliegtuigen mee van de luchtmachten van Nederland, België, Canada, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Turkije, Portugal, Noorwegen, Tsjechië en Griekenland.