Politiebericht Limburg-Zuid: Heerlen 18-06-2001 Persbericht district Heerlen
Persbericht 15.30 uur

Heerlen

Heerlen; drugskoerierslijn opgerold

Zondag 17 juni 2001 hebben politiemensen van het districtelijk Projectteam in samenwerking met andere politiemensen van de Politie Limburg-Zuid en enkele landelijke eenheden een drugskoerierslijn opgerold. Via deze lijn werd vanuit Curaçao cocaïne naar Nederland vervoerd. Bij de gezamenlijke actie, die onder verantwoordelijkheid van Justitie plaatsvond, werden veertien personen in de leeftijd variërend van 18 tot en met 40 jaar aangehouden. Zij zijn afkomstig uit Curaçao en Heerlen. Verder werd beslag gelegd op meerdere kilo`s cocaïne.
De actie was het gevolg van een kort intensief onderzoek van Politie en Justitie naar een drugslijn vanuit Curaçao naar Heerlen. Nadat negen van de aangehouden personen zondagmorgen met een vliegtuig uit Curaçao op Schiphol waren geland, werden zij en drie anderen `s middags in woningen aan de Rozestraat en Navolaan aangehouden, terwijl een man en een vrouw op de Terhoevenderweg in een auto werden opgepakt.
Enkele personen bleken cocaïne bij de invoer in Nederland op het lichaam te hebben geplakt. Verder beschikte de politie over informatie dat er eveneens personen waren die de drugs hadden ingeslikt. Bij onderzoeken in beide woningen werden eveneens harddrugs aangetroffen. In één van de woningen troffen agenten onder andere drie mannen aan: de een zittend op het toilet, de ander zittend op een emmer en de derde staand onder de douche. Allen probeerden zij de ingeslikte drugs langs natuurlijke weg uit het lichaam te verwijderen. In de loop van de avond werd een 40-jarige Heerlenaar weer in vrijheid gesteld. De overige aangehouden personen zijn allen ingesloten. Daar de ingeslikte bolletjes drugs, bij het stuk gaan in het lichaam levensbedreigend zijn, was een arts stand-by. Omdat alle fecaliën van de aangehouden personen gecontroleerd worden op de aanwezigheid van bolletjes cocaïne, beschikt de politie nog niet over de totale hoeveelheid van de ingevoerde drugs.

A.J.M. Boosten (Bureau Voorlichting & PR tel.: 045 - 4003050)