Verbond van verzekeraars

Plenaire behandeling van het wetsontwerp SUWI op 19 juni

De Vaste-Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister over het wetsontwerp SUWI. De plenaire behandeling van het wetsvoorstel zal op 19 juni plaatsvinden. Het Verbond zal in de tussentijd nogmaals aandacht vragen voor het mogen gebruiken van het sofi-nummer in de uitwisseling van gegevens tijdens het reïntegratietraject en het opdrachtgeverschap van de reïntegratie.

De Tweede-Kamerfractie heeft vragen gesteld over een aantal kritiekpunten die onder andere door het Verbond naar voren zijn gebracht. Deze kritiek betreft: het niet mogen gebruiken van het sofi-nummer in de gegevensuitwisseling, het algemeen verbindend verklaren van CAOs waarin één contractpartij voor wat betreft de reïntegratie is opgenomen (met als consequentie dat niet de werkgever, maar alle aan de CAO deelnemende partijen opdrachtgever van de reïntegratie zijn) en het mogen uitvoeren van bovenwettelijke regelingen door de uitvoeringsorganisaties. Het lijkt erop dat het kabinet niet aan de twijfels van de Kamer tegemoet zal komen.

Volgens het kabinet is het gebruik van het sofi-nummer voor de gegevensverstrekking aan verzekeraars binnen het huidige kader van wet- en regelgeving niet mogelijk. Het kabinet ziet vooralsnog geen reden om deze opstelling te wijzigen. Voor wat betreft het opdrachtgeverschap heeft het kabinet gesteld dat het algemeen verbindend verklaren van CAOs waarin voor alle deelnemende partijen is vastgelegd welk reïntegratiebedrijf de reïntegratie gaat uitvoeren, niet in strijd is met de strekking van de kabinetsvoornemens. Binnen de kaders die bij een CAO worden gesteld, zal er voldoende ruimte zijn voor maatwerk, zo stelt het kabinet. Voor wat betreft het uitvoeren van bovenwettelijke regelingen door de straks te vormen uitvoeringsorganisatie stelt het kabinet dat de combinatie van de uitvoering van deze bovenwettelijke aanvullingen met de wettelijke taken tot synergievoordelen zal leiden. De nota naar aanleiding van het verslag is voor het Verbond aanleiding om nogmaals zijn kritiekpunten bij Kamerleden naar voren te brengen alvorens het plenaire debat in juni van start zal gaan.

Bondig, 31 mei 2001