Gemeente Etten-Leur

Onderzoek naar nieuwe vorm plaatselijk openbaar vervoer

Informatiebijeenkomst op 19 juni a.s.

De provincie Noord-Brabant heeft in samenspraak met het gemeentebestuur opdracht gegeven aan het bedrijf MTI (Millennium Transportation International) om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een nieuw, aanvullend systeem van openbaar vervoer binnen Etten-Leur. Het gaat daarbij om de inzet van busjes, waarmee 8 tot 12 mensen vervoerd kunnen worden. De inspanning is er op gericht om het nieuwe systeem begin volgend jaar operationeel te hebben. Op dinsdag 19 juni a.s. wordt er in het gemeentehuis een informatiebijeenkomst gehouden voor genodigde maatschappelijke en belangenorganisaties over de nieuwe vorm van openbaar vervoer.

Vanwege het landelijk gevoerde bezuinigingsbeleid wordt het steeds lastiger om bestaande en nieuwe woonwijken, winkel- en werkgebieden, alsmede publiekstrekkende voorzieningen zoals De Nobelaer, het zwembad, het NS-station per BBA-bus te bereiken. Daarom wordt er gezocht naar een andere vorm van plaatselijk openbaar vervoer en wordt er bezien of het systeem dat MTI voor de gemeenten Oss en Hoogeveen heeft ontwikkeld, ook toepasbaar is in Etten-Leur. Uitgangspunt daarbij is om een vorm van openbaar vervoer aan te bieden, waarmee zo optimaal mogelijk wordt ingespeeld op de wensen van reizigers.

Het systeem bestaat er uit, dat er binnen de gemeente wordt gereden met busjes, waarmee 8 tot 12 mensen vervoerd kunnen worden en waarvan ook rolstoelers gebruik kunnen maken. De busjes rijden volgens een vast tijdschema en via een vaste route door woonwijken, naar werklocaties, langs winkelgebieden en publiekstrekkende voorzieningen. Daarbij wordt zo goed mogelijk aangesloten op de aankomst- en vertrektijden van treinen en van bussen van het streekvervoer van de BBA. De praktijk heeft geleerd dat deze nieuwe vorm van openbaar vervoer kan bestaan naast het huidige systeem van de deeltaxi.

Het systeem van openbaar vervoer met kleine busjes wordt optimaal afgestemd op de behoeften van toekomstige gebruikers. Daarom ook is het de bedoeling dat er uit die groep een "gebruikersraad" wordt gevormd, die in de toekomst daadwerkelijk zeggenschap krijgt over het aangeboden vervoer en eventueel gewenste aanpassingen daarin.

Het gemeentebestuur wil de haalbaarheid van het beschreven systeem van openbaar vervoer in Etten-Leur nagaan op basis van gedegen onderzoek. Een eerste stap daartoe is het houden van een informatiebijeenkomst op dinsdag 19 juni a.s., om 19.30 uur in de Schonckzaal van het gemeentehuis (ingang via het bordes aan de Markt). Ruim 80 plaatselijke maatschappelijke en belangenorganisaties ontvangen in deze dagen een uitnodiging om met een vertegenwoordiging hierbij aanwezig te zijn.

Tijdens de bijeenkomst geeft de directeur van het bedrijf MTI een nadere toelichting op het nieuwe vervoerssysteem. Voorts wordt de aanwezigen gevraagd om op een enquêteformulier hun concrete wensen over openbaar kenbaar te maken. In de daarop volgende weken kunnen ook anderen hun wensen kenbaar maken. In vervolgpublicaties wordt daaraan t.z.t. bekendheid gegeven. Aan de hand van alle geuite wensen werkt MTI een concreet vervoersplan uit, dat kort na de komende zomervakantie wordt gepresenteerd. MTI en het gemeentebestuur streven ernaar om begin volgend jaar (2002) het nieuwe systeem van openbaar vervoer binnen Etten-Leur operationeel te hebben.