P e r s b e r i c h t

CANADAWINTER IN HET HARTJE VAN DE ZOMER

Hoogeveen/Woerden - Het is een rare gedachte om midden in de Nederlandse zomer naar een Canadese winterfilm te gaan kijken. De mkz-crisis was er de oorzaak van, dat enkele Canada-voorlichtingsavonden in het voorjaar geschrapt moesten worden.
Wel uitgesteld, niet afgesteld, vandaar. Maar misschien is een andere gedachte nog wel aparter: veel mensen denken nog steeds dat er in de winter in Canada nauwe-lijks te werken en amper te leven valt. Dat idee kan nu naar het 'rijk der fabeltjes'.

Om antwoord te geven op de vaakgestelde vraag naar de winters in Canada hebben de samenwerkende makelaars Otten en Streng de filmploeg opdracht gegeven om in de meest barre wintermaand februari een videoproductie te maken van het boerenleven in Canada. Dat hebben ze gedaan rond half februari 2001. Eerst een week in Alberta, daarna een week in Ontario. En ze hebben van alles meegemaakt en op video vastgelegd.

Het belangrijkst zijn de waarnemingen bij de boeren zelf. Alle sectoren komen aan bod en ze moeten antwoord geven op vragen over energieverbruik, voergewoontes, ziekten in de winter, onbereikbaarheid en andere ongemakken. En die antwoorden komen er. In de video worden ook de actuele temperaturen getoond. Als je ernaar kijkt, krijg je het er koud van.

Maar ook een oude boer als weerman in Alberta, en de weerman van het grootste TV-station in Zuid-West Ontario (de Canadese Erwin Krol) krijgen de nodige vragen voorge-legd. Hoe zit het met de toestand van je auto in de winter en hoe vaak komt het voor dat je de weg niet op kunt? Een bezoek aan een garagehouder en een ritje in de politiewagen maken veel duidelijk. We rijden ook mee met de sneeuwploeg die de wegen schoonhoudt.

Veevoederspecialisten komen aan het woord en natuurlijk ook de veearts ("Nee in Canada geen mkz en geen bse! Gelukkig niet. En we zijn streng om het ook zo te houden.")
En wat een bekende en onbekende sporten in de winter: curlen en tubesliding zijn favoriet.

En als je wilt schaatsen.... We hebben een kijkje genomen bij Evert van Benthem z'n farm en ijsbaan. En als je voor eens en voor altijd wilt weten, hoe Evert het daar naar z'n zin heeft, dan geeft deze presentatie het overtuigende antwoord.

Op 19 juni in De Meern en op 20 juni in Assen worden de video's vertoond, ligt er schriftelijke informatie voor u klaar, zijn er vele deskundigen die u over emigratie naar Canada kunnen vertellen, en zijn er ook zeker vier Canadese makelaars aanwezig en een
financieel deskundige om u te woord te staan, natuurlijk in uw eigen taal.

Gelukkig kan het weer. Er wordt weer opgelucht adem gehaald na de mkz-crisis. Maar het heeft de agrarische stand opnieuw tot nadenken aangespoord over de toekomst. En mannen als Brinkhorst en Wijffels hebben daar forse scheppen bovenop gedaan. Misschien is emigratie een oplossing voor de toekomst.... Misschien Canada.... Kom maar eens kijken en luisteren en praten, want u kunt met al uw vragen terecht.

De bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur, terwijl de zalen om 19.30 uur al open zijn.

Voor landelijke en regionale omroepen is er een Betacam-SP kopie, vrij van rechten, beschikbaar van de videoproductie "Canada, niet over een nacht ijs"
. Ook fotomateriaal in J-peg formaat is vrij van rechten beschikbaar. Voor meer informatie, of een eventueel studio-interview kunt u contact opnemen met:

De heer Arend Otten De heer Harry Streng telefoon: 0528-270422 telefoon: 0348-430135 Hoogeveen Woerden