Alterra, Research Instituut voor de Groene Ruimte

juni 2001

Extra bericht 19 juni

Boeren voor Natuur: nieuwe scenario's voor het platteland

Op 19 juni heeft Alterra een visie gepresenteerd die heldere perspectieven biedt op een duurzame toekomst voor het landelijk gebied. In die visie is plaats voor boeren èn natuur. Hij is zowel ecologisch als economisch onderbouwd. Voor boeren biedt de visie nieuwe perspectieven door een combinatie van de noodzakelijke extensivering van de landbouw met een veel grotere rol bij het natuur- en landschapsbeheer. Maar niet alleen voor de landbouw, ook voor de natuurbescherming is een heroriëntatie op de eigen rol noodzakelijk. `Boeren voor Natuur': het antwoord van Alterra op de uitdagingen van de commissie Wijffels.

De landbouw in Nederland verkeert op dit moment in een heel andere situatie dan in de jaren vijftig. De enkelvoudige doelstelling van voedselproductie is verleden tijd. Na jaren van eenzijdigheid wordt de landbouwsector uitgedaagd om nieuwe initiatieven te nemen, mede als gevolg van de aanbevelingen van de commissie Wijffels. Het gaat daarbij om een breed spectrum van maatschappelijke doelstellingen, variërend van voedselveiligheid en het voorkomen van dierziekten, tot meer aandacht voor de kwaliteit van de groene ruimte en de leefbaarheid van het platteland. Zo'n twee jaar geleden begon Alterra in samenwerking met het Landbouw-Economisch Instituut (LEI) en de directie Oost van het ministerie van LNV aan een strategisch project dat de rol van de landbouw in relatie tot natuur- en landschapsbeheer onderzocht. Dit project mondde uit in de visie `Boeren voor Natuur'.

Perspectief grondgebonden landbouw
Volgens Alterra-onderzoeker dr. Anton Stortelder biedt `Boeren voor Natuur' een perspectief voor de grondgebonden landbouw, vanuit het besef dat de landbouwsector een belangrijke rol kan spelen bij het bereiken van de nieuwe doelstellingen voor het landelijk gebied. Het is een uitwerking van de gedachte dat er op bedrijfsniveau nog steeds goede economische mogelijkheden liggen voor boeren om een substantieel deel van het landelijk gebied te beheren. Alterra heeft voor vijf uiteenlopende gebieden scenario's uitgewerkt en doorgerekend: Salland, de Achterhoek, het Mergelland, Humsterland en Waterland. In de visie zijn boeren ook in deze historische landschappen verzekerd van hun voortbestaan, ook in economisch opzicht.

Drie bedrijfsvormen
Tussen de huidige `gangbare' landbouw en de onttrekking van landbouwgronden voor natuurontwikkeling door de grote terreinbeherende organisaties ligt een onontgonnen gebied. Een gebied waar plaats is voor zowel de productie van voedsel als de ontwikkeling van natuur- en landschapswaarden. Het is niet: boeren òf natuur, maar boeren èn natuur. Alterra heeft gezocht naar nieuwe bedrijfsvormen, waarbij op elk bedrijf vanuit een goed ondernemerschap een gezonde inkomensbasis kan worden verkregen. De Alterra-visie biedt nog steeds ruimte voor grootschalige productie, maar daarnaast ook voor vormen van landbouw waarbij natuur- en landschapsdoelstellingen voorop staan. Er wordt onderscheid gemaakt in drie bedrijfsvormen:

grootschalig landbouwbedrijf,

landschapsgericht landbouwbedrijf,

natuurgericht landbouwbedrijf.
Het grootschalig landbouwbedrijf is rationeel ingericht. Er zijn weinig landschappelijke beperkingen. Wel gelden de algemene milieunormen. De productie is gericht op de wereldmarkt. Dat betekent dat er marktconform geïnnoveerd moet worden, waarbij een verdere robotisering en bedrijfsvergroting kunnen plaatsvinden. Ook op het landschapsgericht landbouwbedrijf wordt de primaire productie geoptimaliseerd. Daarnaast krijgt de boer inkomsten uit het instandhouden en beheren van landschapselementen binnen zijn kavelgrenzen. De bedrijfsvoering wordt hierop aangepast. In het algemeen gaat het om traditionele cultuurlandschappen. De vergoeding voor het landschapsbeheer wordt geregeld door het recht van erfdienstbaarheid toe te passen. Alterra stelt voor om de retributie (vergoeding voor overheidsdiensten) uit te betalen via een speciaal hiervoor in het leven te roepen groenfonds. Het natuurgericht landbouwbedrijf richt zich geheel op de verdere, vlakdekkende ontwikkeling van natuur- en landschapswaarden. De bedrijfsvoering is gesloten, er vindt geen aanvoer plaats van mest, krachtvoer en ruwvoer van buiten het bedrijf. De bedrijfsopbrengsten komen in de eerste plaats uit een groenfonds. De overheid stort hierin eenmalig een zodanig bedrag dat het jaarlijkse rendement overeenkomt met het bedrag dat de overheid nu jaarlijks uitgeeft voor het Programma Beheer, dat in essentie dezelfde doelstelling heeft als de visie Boeren voor Natuur.

Voordelen visie Boeren voor Natuur
In vergelijking met de aankoop van grond is zo'n eenmalig bedrag voor een groenfonds voor de overheid veel gunstiger. Het bedrag is lager - in veel regio's zelfs minder dan de helft. Op deze wijze worden `natuurrechten' op de grond gevestigd, die voor de onder-nemer zowel een last betekenen (beperkingen), als een lust (jaarlijkse opbrengsten in de vorm van een rendementsuitkering). Deze jaarlijkse opbrengst leidt er tevens toe dat de handelsprijs voor dergelijke gronden niet lager hoeft te zijn dan voor gangbare landbouw-grond. De visie Boeren voor Natuur heeft een aantal voordelen ten opzichte van de huidige situatie. Op de eerste plaats wordt natuurbeheer goedkoper. De visie toont aan dat de overheid voor hetzelfde geld twee maal zoveel `nieuwe natuur' kan ontwikkelen als bij het huidige beleid. Maar daarnaast is het ook een krachtige impuls voor het boeren-bedrijf. Er kunnen méér boerenbedrijven economisch blijven functioneren dan bij het huidige beleid, terwijl tegelijkertijd méér waardevol cultuurlandschap behouden blijft. Tenslotte biedt een situering van `natuurlijke' boerenbedrijven rondom stedelijke gebieden nieuwe mogelijkheden voor recreatie.

In de discussie over ruimtedruk in Nederland staan sectorale claims vaak tegenover elkaar. Boeren voor Natuur gaat uit van meervoudig ruimtegebruik, en dat kan de druk beperken. De noodzaak om agrarische gronden aan te kopen voor het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) zal verminderen. Natuurgerichte landbouw en de EHS gaan volgens Alterra heel goed samen. Het realiseren van natuurdoelen door boeren, op hun eigen grond, levert flinke financiële voordelen op. In plaats van te investeren in grond, wordt geïnvesteerd in een fonds voor de financiering van beheer door boeren. Zo borduurt de visie voort op de historische traditie van veelzijdig landgebruik.

Bestellen:
U kunt ook het rapport 'Boeren voor natuur' bestellen door f60,-over te maken op banknummer 36 70 54 612 ten name van Alterra, Wageningen, onder vermelding van Alterra-Rapport 312.

Er is ook een samenvatting van het rapport te koop. Deze kunt u bestellen door f30,- over te maken op banknummer 36 70 54 612 ten name van Alterra, Wageningen, onder vermelding van Alterra-Rapport 279.

Meer informatie:
Alterra, dr. Anton Stortelder, (0317 477928)

Voor meer informatie kunt u terecht bij Connie van Doorn (0317 474487) van de afdeling Communicatie van Alterra.