Gemeente Eindhoven

nieuws | persberichten

Persbericht: 19 juni 2001

Oefenen rampenbestrijding met CD-Rom

Vandaag wordt de CD Rom Crash 3 gepresenteerd. Deze CD Rom is bedoeld voor het oefenen van de centralisten die betrokken kunnen zijn bij de rampbestrijding op Vliegbasis Eindhoven. Dit zijn centralisten van de Regionale Brandweer Zuid-Oost Noord-Brabant, de verkeerstoren van de Vliegbasis Eindhoven, de meldkamer van de brandweer van de Koninklijke Luchtmacht, de Centrale Post Ambulancevervoer en de meldkamer van de politie.

Inzicht in elkaars werkwijze
Tijdens een ramp of incident is de alarmcentrale een spin in het web van de rampenbestrijding. De meldkamers hebben onderling contact en berichten worden uitgewisseld. Inzicht in elkaars werkwijze is een belangrijke voorwaarde om het werk goed, snel en zorgvuldig te kunnen doen. Hoe werken de andere meldkamers, welke taken hebben zij en welk jargon wordt gebruikt? De CD Rom geeft een compleet overzicht van alle centralistenhandelingen die nodig zijn voor het alarmeren van eenheden bij een ongeval op de vliegbasis met meer dan 10 slachtoffers zijn betrokken.

Samenwerking
De CD Rom is ontwikkeld door de werkgroep Multidisciplinair en Bestuurlijk oefenen. Dit is een regionaal samenwerkingsverband waarin de brandweer, politie, GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) en de gemeenten zijn vertegenwoordigd. Betrokken organisaties zoals de Koninklijke Luchtmacht, Eindhoven Airport, de Koninklijke Marechaussee en de gemeente Eindhoven hebben hieraan meegewerkt.

Toekomst
Het op deze wijze gebruiken van multi-media bij het oefenen in de rampenbestrijding is uniek in Nederland. Een vervolgstap in onze regio zal zijn een CD Rom over het functioneren in de rampenstaf. Deze CD Rom, bestemd voor o.a. burgemeesters, commandanten en adviseurs zal naar verwachting eind van dit jaar gereed zijn.