Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de eerste helft van juni 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheid: KUN -Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Di 19-06-2001 Hoor ik ook wat ik zie?

13:30 uur Mw. drs. M.P. van Esch-Bussemakers (Sociale Wetenschappen)
Titel proefschrift: Do I hear what I see? The
influence of auditory icons
and earcons on
multimodal integration in visual
categorization

Promotor: Prof. dr. G.P. van Galen

Copromotor: Dr. A. de Haan

Bij computerprogramma's is het steeds gebruikelijker aan allerlei functies een geluidje te koppelen. Bekende voorbeelden zijn het 'ping'-geluid bij een binnenkomend e-mailbericht of het geluid van een papierversnipperaar bij het leegmaken van de prullenbak.
Maar wat is de bedoeling of het effect van deze geluiden? Zijn ze alleen maar leuk of grappig of hebben de geluiden een positieve of negatieve invloed op het uitvoeren van een bepaalde taak? Maakt het wat uit of ik hoor wat ik zie? De studie van mw. drs. van Esch-Bussemakers gaat in op deze vragen.
Met behulp van proefpersonen zijn twee soorten geluiden onderzocht: concrete geluiden, zoals het blaffen van een hond en abstracte muziekakkoorden in majeur en mineur. Muziek in majeur wordt vaak met iets positiefs geassocieerd en in mineur met iets negatiefs. In de experimenten werd onderzocht wat het effect is van deze geluiden op de uitvoering van een visuele taak. Uit dit onderzoek komt naar voren dat concrete, levensechte geluiden de taak versnellen, terwijl abstracte geluiden de uitvoering vertragen. Als het geluid niet overeenkomt met de visuele taak (bijvoorbeeld geblaf bij de afbeelding van een kat), wordt de uitvoering van de taak extra vertraagd. Het lijkt niet gewenst zomaar geluid toe te voegen aan een computeromgeving. Anders gezegd: door gelijktijdige toevoeging van de juiste geluiden - zodat ik hoor wat ik zie - kan het uitvoeren van computertaken versneld worden.
Myra van Esch-Bussemakers (Nijmegen) werkt bij de Usability Engineering Group van TNO in Soesterberg.
E-mail: bussemakers@nici.kun.nl