Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 juni 2001

VRAGEN VAN DE LEDEN BELINFANTE EN ALBAYRAK (BEIDEN PVDA) AAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID EN AAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE

1. Heeft u kennis genomen van het artikel 'Het gif van de slangenkop'? (1)

2. Deelt u de verontrusting over de steeds grotere groep Chinezen die als slachtoffer van mensensmokkel onder valse voorwendselen naar Nederland komen en hier noodgedwongen in de illegaliteit verdwijnt?

3. Bent u bekend met de publicatie 'De maatschappelijke positie van Chinezen in Nederland' waarin ook de Chinese horeca aan bod komt en, zo ja, hoe beoordeelt u de conclusies in dit rapport ten aanzien van de herstructurering van de Chinese horeca? (2)

4. Hoe beoordeelt u, mede in het licht van de vragen 2 en 3, het verlengen van het convenant tussen Arbeidsvoorziening en Cosco inzake het legaal naar Nederland brengen van Chinese koks vanwege vermeende arbeidstekorten in de Chinese horeca? En wat vindt u van de bewering dat er door de grote illegale toestroom inmiddels nauwelijks nog zwart werk te vinden zou zijn is, laat staan regulier werk? (3)

5. Bent u op de hoogte van het fenomeen dat in de horeca werkzame Chinezen die niet of onvoldoende Nederlands spreken te maken krijgen met desinformatie over het Nederlands arbeidsrecht, arbeidsvoorwaarden en Nederlandse wetgeving of dat hen informatie onthouden wordt? En bent u bekend met materialen, die wij desgewenst aan u kunnen overleggen, waaruit blijkt dat regelingen en wetgeving in Nederland in onjuiste vertaling en met onjuiste uitleg in het Chinees gepubliceerd wordt en door Chinezen in China en Nederland wordt gelezen?

6. Bent u bereid om in het kader van een integrale aanpak de meervoudige problematiek waar veel Chinezen in Nederland mee te maken hebben het hoofd te bieden? En bent u bereid om in overleg met uw collega bewindslieden te onderzoeken of het mogelijk is om te komen tot een expertise centrum onder andere gericht op het correct vertalen van informatie in het Chinees en het verstrekken van juiste informatie over de situatie in Nederland met betrekking tot de Chinese horeca en de Nederlandse arbeidswetgeving?

(1) HP De Tijd, 1 juni 2001

(2) R. Vogels, P. Geense, E. Martens; De maatschappelijke positie van Chinezen in Nederland, 1999

(3) HP De Tijd, 1 juni 2001