D66

Zoek in www.D66.nl _____________ zoek Brussel Vandaag
Partijblad Democraat
Idee

19 juni 2001

Grote reserves ten aanzien van preventief fouilleren

Olga Scheltema

In de Kamer is een initiatief-wetsvoorstel van CDA'er Van de Camp aanhangig dat het mogelijk maakt om in speciaal aangewezen gebieden over te gaan tot preventief fouilleren op wapenbezit. Tot nu toe is fouilleren alleen mogelijk ten aanzien van individuele personen die verdacht worden van een strafbaar feit of van strafbaar wapenbezit.

Het wetsvoorstel rekt die bevoegdheid nu aanzienlijk op. Voortaan zal in die gebieden grootschalig kunnen worden gefouilleerd. Iedereen die zich in dat gebied bevindt kan eraan worden onderworpen zonder dat er maar enige verdenking van een strafbaar feit of strafbaar wapenbezit is.

Dat gaat D66 te ver, tenzij het besluit om in bepaalde gebieden preventief te fouilleren rechterlijk wordt getoetst. D66 vindt echter wél dat dergelijk ingrijpen soms in bepaalde probleemgebieden noodzakelijk kan zijn. Maar, de beoordeling van de vraag of het noodzakelijk is moet niet alleen aan de overheid worden overgelaten. Waar hier mede het grondrecht van de persoonlijke levenssfeer in het geding is, moet de rechter vooraf beoordelen of het belang van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers niet onevenredig worden geschaad door deze indringende manier van ingrijpen van de overheid. Zo is dat ook geregeld bij huiszoeking zonder verdenking. D66 heeft in dit opzicht Minister Korthals, GroenLinks en de SP aan haar zijde.

CDA, PvdA en VVD menen echter dat de veiligheid in probleemgebieden zware ingrepen rechtvaardigt. Die ingrepen moet moet je maar aan het bestuur overlaten. De rechtstatelijke waarborgen voor de individuele burgers waar de rechter voor waakt, doen er volgens deze fracties nu even niet toe. Zij wensen dus geen inschakeling van de rechter. En rond dit belangrijke punt concentreert zich het meningsverschil. Kortom, D66 heeft reserves ten aanzien van de blanco bevoegdheden die de grote partijen aan het bestuur willen geven.