Voedingscentrum
Gekkekoeienziekte ontdekt bij te jonge koe Groot-Brittanië

In Groot-Brittannië is koegekte ontdekt bij een koe die is geboren in mei 1997. Dat is tien maanden nadat de als waterdicht beschouwde controlemaatregelen tegen BSE in werking zijn getreden. Het met koegekte besmette dier is afkomstig van een boerderij in Somerset aan de zuidkust van Engeland.
In Britse landbouwkringen is ernstig verontrust gereageerd op deze nieuwe ontwikkeling. De wetenschappelijke BSE-commissie onderzoekt of sprake kan zijn van een besmettingsvorm die tot nu toe niet is ontdekt. Sinds 1 augustus 1996 geldt in Groot-Brittannië een verbod op het voeren van risicohoudend voer aan runderen. De BSE-commissie verwachtte nog wel enkele gevallen van na die datum vanwege de besmetting die mogelijk zou kunnen zijn van moeder op kalf, maar in dit geval was het moederdier zelf niet besmet.

De autoriteiten gaan nu uitzoeken of toch verboden voer wordt gebruikt. Is dat niet het geval, dan moet er een tot nu toe niet ontdekte manier van besmetting bestaan, aldus voorzitter Smith van de BSE-commissie.
(Bron: Agrarisch Dagblad van 19-06-2001)

Voor het Voedingscentrum is dit bericht geen aanleiding om haar advies over BSE (Gekkekoeienziekte) te wijzigen. Meer informatie hierover vindt u op onze speciale BSE-paginas.