Provincie Drenthe

Gedeputeerde Dijks:
Grootschalige aanpak duurzame renovatie mogelijk

Assen, 19 juni 2001
Persberichtnummer 01-054



Door woningen duurzaam te renoveren kan de energetische waarde van de panden aanzienlijk worden verbeterd. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie Drenthe. Isolatie van daken, gevel en spouwenmuren en het aanbrengen van hoog rendementsglas leveren een forse energiebesparing op van ruim 500 m3 gas per woning op jaarbasis. Bovendien wordt de uitstoot van CO2 met liefst 40-50 procent verminderd. Gedeputeerde Dijks ziet op basis van de resultaten mogelijkheden voor een grootschalige aanpak van duurzame renovatie.

Met de resultaten van het onderzoek, dat werd uitgevoerd in een deel van de Emmense wijk Angelslo, wil de provincie laten zien dat er goede alternatieven zijn voor bestaande en toekomstige renovatieplannen. GS willen ervaring opdoen met duurzame herstructurering met de nadruk op het verminderen van het energieverbruik. Er is nog weinig ervaring met duurzaam herstructureren bij woningcorporaties en gemeenten. Vaak wordt ervan uitgegaan dat duurzaam synoniem is voor duurder. De conclusies uit het onderzoek ondersteunen die vergelijking niet. De haalbaarheid van diverse varianten werd getoetst.

In het provinciaal omgevingsplan heeft de provincie Drenthe zich ten doel gesteld dat 'bij herstructurering prioriteit gegeven zal worden aan duurzaam bouwen en aan duurzaam stedelijk waterbeheer'. In het bestuursprogramma geven GS aan dat zij een duurzame aanpak van de herstructurering wil bevorderen. Gedeputeerde Dijks: 'Dit is een begin dat verder uitgewerkt moet worden. Het onderzoek in Angelslo kan een opmaat zijn voor een grootschalig voorbeeldproject in het kader van ISV (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing) dat concreet bij kan dragen aan het realiseren van onze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.

Participant in het onderzoek, woningcorporatie Wooncom, kan met getoetste basismaatregelen en aanvullende maatregelen uit de landelijke Maatlat Duurzame Renovatie goed voldoen aan de eisen voor het verkrijgen van een groenverklaring. Dat levert een voordelige financiering op. Bovendien zijn door de huidige energiepremiemaatregeling behoorlijke subsidies te ontvangen.

Bij het onderzoek waren naast de provincie en Wooncom ook de Milieufederatie Drenthe en de gemeente Emmen betrokken. De provincie zal het onderzoeksrapport naar alle Drentse gemeenten en woningcorporaties verzenden.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl