Ministerie van Financien

Titel: Ontwerpen van een website



Ontwerpen van een website

Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling, domein Verbruiksbelastingen

Besluit van 19 juni 2001, nr. CPP2001/1635M

De directeur-generaal Belastingdienst heeft namens de staatssecretaris van Financiën het volgende besloten

Vraag

Zijn het ontwerpen en onderhouden van een website aan te merken als diensten bestaande in het ontwikkelen c.q. updaten van software en is voor de bepaling van de plaats van dienst artikel 6, lid 2, onderdeel d, 3e van de Wet OB 1968 van toepassing?

Maakt het uit of het ontwerp elektronisch wordt toegezonden of eventueel fysiek op een diskette of cd-rom?

Antwoord

Een website is geen standaardproduct. Met behulp van specifiek daarvoor ontwikkelde sofware wordt een website ontworpen. Vaak is voor specifieke onderdelen (lay-out, overig design, koppeling aan databases
e.d.) ook specialistische kennis en vaardigheid nodig. Het eindresultaat, de website, is een als geheel functionerend programma dat naar de specifieke wensen van de afnemer is gebouwd.

De levering van de gegevensdrager is ondergeschikt aan de overdracht van gegevens en beide elementen van de prestatie vormen één enkele dienst, de ontwikkeling en levering van specifieke software. Voor de plaats van dienst is van toepassing artikel 6, lid 2 onderdeel d, 3e van de Wet op de omzetbelasting 1968.

Het onderhouden van een website houdt in dat er, naar de wensen van de klant, aanpassingen/verbeteringen in de programmatuur worden aangebracht. Het onderhoud is hiermee op één lijn te stellen met het ontwikkelen van software en valt mitsdien eveneens onder eerdergenoemde wetsbepaling.