Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten >>

2001-06-19: Tot 2015 tenminste 5000 extra woningen in binnenstad en omgeving pag.nr.=7363

Om het bevolkingsaantal in het centrumgebied van Den Haag minimaal op peil te houden zijn tussen nu en 2015 tenminste 5.000 woningen extra nodig boven op het nu voorziene aantal van 4.300. Dit betekent tot 2015 een extra netto productie van 300 tot 350 woningen per jaar. Alleen intensivering van het huidige beleid om binnenstedelijk wonen voor alle inkomensgroepen mogelijk te maken, zal een verwachte daling met tien procent van het huidige aantal van 100.000 bewoners kunnen voorkomen. Uitbreiding van het aantal woningen is te realiseren door verdichting, functiewijziging en functiemenging. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde notitie Centrum stedelijk wonen in Den Haag. De notitie is een uitwerking van de paragraaf Wonen in het Binnenstadsplan Binnenstad Buitengewoon en is mede gemaakt gezien de actuele discussie rond de mogelijke sloop van 336 huurwoningen in de Zwarte Madonna.

Naast de wijk Centrum, rekent de notitie ook de wijken Stationsbuurt, Schildersbuurt, Transvaalkwartier, Regentessekwartier, Zeeheldenkwartier en Willemspark tot het centrum-stedelijk woonmilieu. Dit gebied telt momenteel 45.000 woningen, waarvan er bijna 10.000 in de echte binnenstad staan. De woningvoorraad wijkt met name op het punt van de eigendomsverhouding af van het brede Haagse beeld, doordat er meer sociale huur en minder koop in zit. Overeenkomstig de Haagse voorraad is een groot deel (bijna 45%) van de woningen klein (
Bestaande voorraad
De bestaande voorraad woningen in het centrum en directe omgeving bestaat voor een belangrijk deel uit goedkope huurwoningen. Dat geldt ook voor het aanbod dat jaarlijks via mutatie vrijkomt. Hiermee, en met gerichte (vervangings)nieuwbouw wordt voorzien in de (her)huisvestingsbehoefte van lagere inkomensgroepen. Om daarnaast beter in te spelen op de marktvraag en om meer midden en hogere inkomensgroepen aan de (binnen)stad te binden, zullen de toevoegingen in het centrum-stedelijk gebied vooral bestaan uit ruime (middel)dure koopwoningen, maar ook uit duurdere huurwoningen.

Het College heeft de notitie Centrum stedelijk wonen tevens gebruikt bij de beantwoording van de op 25 januari 2001 aangenomen motie over de vervangende nieuwbouw in verband met de mogelijke sloop van de Zwarte Madonna. In de afdoening van de motie geeft B&W aan dat in de plannen voor het Wijnhavenkwartier, waar nu nog de Zwarte Madonna en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie staan, honderd goedkope huurwoningen zitten. Daarnaast zitten in het plan ook vierhonderd duurdere woningen. In de Rivierenbuurt ziet het college plek voor ongeveer vijftig woningen in de prijsklasse van de Zwarte Madonna. De Schaklocatie aan de Raamstraat zou plaats kunnen bieden aan ongeveer twintig goedkope en middeldure woningen. In het kader van het binnenstadsplan Binnenstad Buitengewoon wil het gemeentebestuur het wonen boven winkels stimuleren, waarbij met name het gebied Korte Poten, Lange Poten, Spuistraat, Vlamingstraat en haar zijstraten kansrijk zijn. Afhankelijk van het type appartement denkt het college dat daar de komende vijf jaar circa 150 appartementen gerealiseerd kunnen worden. Met deze aantallen komt het college tegemoet aan een wens van de raad van 25 januari, waarin werd gevraagd om de bouw van 300 goedkope woningen extra in de binnenstad. De raad deed deze uitspraak in het debat over de voorgenomen sloop van de 336 goedkope en middeldure huurwoningen in de Zwarte Madonna.

Klik hier voor het plan voor het centrumgebied van architect Richard Meier.

19 juni 2001

last update: 25 juni 2001 ;pag.: 7363; auteur: 77