Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten >>

2001-06-19: Richard Meier schetst verdere vernieuwing Den Haag Nieuw Centrum pag.nr.=7368

Op de plek van de Zwarte Madonna en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie, het Wijnhavenkwartier, kunnen in Den Haag Nieuw Centrum over tien jaar vijfhonderd nieuwe woningen staan, twee nieuwe ministeries, een hotel met vergaderfaciliteiten, winkels, restaurants, fitnesscentrum en tal van voorzieningen in de sfeer van informatie, ontspanning en dienstverlening. Dat blijkt uit de stedenbouwkundige studie van de Amerikaanse architect Richard Meier die B&W vandaag aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Met de uitvoering van de plannen is in totaal een bedrag gemoeid van ruim één miljard gulden. De gemeente verwacht het nog bestaande tekort van circa 60 miljoen te kunnen oplossen in overleg met de in het gebied betrokken partijen. De onderhandelingen tussen gemeente en Haag Wonen over de verkoop van de Zwarte Madonna hebben nog niet tot resultaat geleid. Reden voor de gemeente om eventueel over te gaan tot onteigening. Voor de herhuisvesting van de huidige bewoners van het complex is een concept Sociaal plan herhuisvesting opgesteld. Op 5 juli beslist de gemeenteraad over de voortgang van het project.

Richard Meier stelt voor het Wijnhavenkwartier te vullen met "een compositie van torens en schijven, die de stedelijke structuur versterkt en een openheid biedt loodrecht op de kustlijn". De studie voorziet in de bouw van acht torens die qua hoogte aansluiten bij de Resident en de Hoftoren en tussen de 90 en 130 meter hoog zijn. De publieksvoorzieningen zijn verwerkt in de ongeveer twintig meter hoge plint van de gebouwen. Aan de Turfmarkt ontstaan diverse pleinen met elk een eigen functie. Op het dak van de onderbouw, is tussen de torens ruimte voor groen- en sportvoorzieningen. Op de plek waar nu de Zwarte Madonna staat komen tussen nu en 2007 onder andere de kantoren voor de twee ministeries, honderd goedkope woningen en stedelijke voorzieningen. De nieuwbouw van de overige vierhonderd woningen, een hotel en andere voorzieningen op de plaats van de huidige ministeries zal in 2012 zijn afgerond. De studie van Richard Meier gaat uit van een dicht bebouwd gebied met een grootstedelijk karakter. Gemeente en rijk hebben een intentieovereenkomst opgesteld, gericht op realisatie van de herontwikkeling van het Wijnhavenkwartier. Voor de ontwikkeling van de commerciële functies op de JuBi-kavel heeft de gemeente een intentieovereenkomst opgesteld met projectontwikkelaar MAB.

De onderhandelingen tussen gemeente en de huidige eigenaar van de Zwarte Madonna, Haag Wonen, hebben nog niet tot overeenstemming geleid over verkoop van het gebouw aan de gemeente. B&W stelt de raad voor om in de komende tijd verder te onderhandelen.

Met het oog op de herhuisvesting van de bewoners van de Zwarte Madonna is een concept Sociaal plan herhuisvesting opgesteld, dat nog onderwerp is van gesprek tussen Haag Wonen en de Werkgroep Toekomst Zwarte Madonna. Het plan regelt zaken rond de aanwijzing tot actiegebied, voorrangsverklaringen, huuraanpassing, leefbaarheid en bijzondere regelen. De komende periode vindt onder de huidige bewoners een inventarisatie plaats van de woonwensen.

Expositie

De studie van Richard Meier is te zien op
www.denhaag.nl/wijnhavenkwartier . Van 20 juni tot en met begin september is er in het Bezoekerscentrum Nieuw in Den Haag een kleine expositie over het gebied. Ook is daar een beknopte folder beschikbaar. Na behandeling in de commissie ROSV op 27 juni aanstaande is in de expositie ook een maquette opgenomen. Het Bezoekerscentrum is op werkdagen open van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

19 juni 2001

last update: 21 juni 2001 ;pag.: 7368; auteur: 77