Afzender: soltherm@ecofys.nl

Contactpersoon: B. van der Ree

SOLTHERM EUROPE INITIATIVE: 15 MILJOEN M2 ZONNECOLLECTOREN

Datum: 19 juni 2001

Onlangs is het Soltherm Europe Initiative van start gegaan om 15 miljoen vierkante meter zonnecollectoren te realiseren in 2005, het equivalent van een zonneboiler voor 3 miljoen huishoudens. Deze uitdaging was twee jaar geleden gesteld door de Europese Commissie in haar 'Campaign for Take Off'. Om die missie te bereiken heeft Soltherm Europe een aantal belangrijke Europese marktpartijen verenigd. Nationale campagnes zullen worden gestart op basis van een tiental jaren ervaring met marktontwikkeling.

Lancering
Het Soltherm Europe Initiative is gericht op bewustwording bij de consumenten en op het mobiliseren van de gehele productie- en installatieketen. Op basis van meer dan tien jaar ervaring met een aantal marktintroductieprojecten in diverse landen worden nationale campagnes gestart om de verkoop bevorderen. In die campagnes zal Soltherm Europe in het bijzonder de installateurs betrekken omdat die een belangrijke rol spelen in de promotie van zonneboilers. Het 'Initiative' is begonnen zijn activiteiten te ontplooien met het lanceren van de centrale website www.soltherm.org en met een aanvraag om een 'Renewable Energy Partner' van de Europese Commissie te worden. Een projectvoorstel voor ondersteuning van het Soltherm Europe Initiative is ingediend bij de Europese Commissie.

Markt
Zonnecollectoren worden gebruikt voor de verwarming van tapwater, gebouwen en processen en zijn een van de meest volwassen duurzame energie-opties. Op dit moment is ongeveer 11 miljoen vierkante meter aan zonnecollectoren in Europa geïnstalleerd met een jaarlijkse groei van ongeveer 1 miljoen vierkante meter per jaar. In het 'Witboek duurzame energiebronnen' van de Europese Commissie wordt het doel gesteld om 100 miljoen vierkante meter aan zonnecollectoren te hebben geïnstalleerd in 2010. Om dat doel te bereiken is een versnelde groei nodig. Als 15 miljoen vierkante meter bovenop de bestaande oppervlakte voor 2004 gerealiseerd kan worden zal de marktgroei weer sporen met de doelen uit het Europese Witboek. Daarna is het de bedoeling dat het Soltherm Europe Initiative het kader aangeeft voor verdere expansie van de zonne-energiemarkt.

Beleid
De bijdrage van duurzame energievormen aan de Europese energiebalans en aan de reductie van de uitstoot van broeikasgassen is nog bescheiden, maar groeit snel. Analyse van de markten van diverse landen toont aan dat een effectief beleid de penetratie van zonne-energie veel sterker stimuleert dan gunstige klimaatcondities. Dat geeft aan dat het met een effectieve benadering mogelijk is om de markt snel te vergroten. Het Soltherm Europe Initiative is ontworpen om de centrale katalysator te zijn om ervaring tussen de Europese landen uit te wisselen en die als basis voor nationale campagnes te gebruiken. Richtlijnen, tools en effectieve marktstrategieën zullen worden opgesteld zodat een brede Europese aanpak wordt ontwikkeld.

Partners
Het Soltherm Europe Initiatve is geïnitieerd door Ecofys, een internationaal advies- en onderzoeksbedrijf op het gebied van duurzame energie, en bestaat op dit moment uit de volgende Europese partijen: de European Active Solar Thermal Industry Group (Astig), de Climate Alliance, AEE en ESV (Oostenrijk), 3E (België), DTI (Denemarken), Ademe en RAEE (Frankrijk), DFS en de Berliner Energieagentur (Duitsland), CRES (Griekenland), Ambiente Italia (Italië), Ecofys en Novem (Nederland), ICAEN en Trama (Spanje) en BRE (Verenigd Koninkrijk). Andere partners zullen worden uitgenodigd om zich op termijn aan te sluiten bij het Initiative.



Annex: Company profiles van alle deelnemers (Engelstalig)