Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Metaal en elektro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

19-06-2001

CNV hekelt banenverlies bij oud-Philipsonderdeel Ferrox Cube

Ferrox Cube in Eindhoven, een oud-onderdeel van Philips, schrapt 145 van de in totaal 190 banen. Het huidige moederbedrijf, Yageo, wil de productie overplaatsen naar lage-lonenlanden als Polen en Taiwan. Nico Boogaard, vakgroepbestuurder van CNV Metaal en elektro, hekelt de forse personeelsreductie: "Het zou me niet verbazen als de werknemers zich bedrogen voelen."

Ferrox Cube ging in juli vorig jaar over van Philips naar het Taiwanese Yageo. Het bedrijf maakt zogenaamde `ferrite-kernen', die in trafo's worden gebruikt. Vooral de telecomsector is een afnemer van deze producten. Boogaard: "De huidige malaise in de telecomsector wordt door Yageo nu ook aangevoerd als reden voor het verplaatsen van de productie. Maar dat is op z'n minst een merkwaardig argument. De productie is na het topjaar 2000 weliswaar flink teruggezakt, maar ligt nog altijd op het niveau van 1999. Toen was Ferrox Cube wel interessant genoeg voor Yageo om te kopen. Met andere woorden: het lijkt er sterk op dat Yageo een concurrent uit de markt heeft gekocht. Voor de werknemers in Eindhoven is dat ontzettend zuur. Het zou me niet verbazen als zij zich bedrogen voelen."

Yageo wil al in augustus beginnen met het overplaatsen van de productie. Het enige wat er dan nog van Ferrox Cube in Nederland overblijft, zijn een verkoopafdeling, een ontwikkelafdeling en een kleine productieafdeling. Daar werken in totaal 45 mensen. Voor de overige werknemers moet een goed sociaal plan komen, vindt Boogaard. "Bemiddeling naar ander werk staat daarbij voorop. Ik reken daarbij op alle medewerking van de werkgever, bijvoorbeeld in de vorm van scholing. Want de rekening voor dit plan komt wel op het juiste bordje: dat van de werkgever."

Nadere inlichtingen:

Nico Boogaard, vakgroepbestuurder CNV Metaal en elektro 076-5724670
Kees de Vos, CNV-persvoorlichter
030-6348244