Provincie Zuid-Holland

19-06-2001

Gezamenlijk bericht van ConSept en de provincie Zuid-Holland ConSept en provincie werken aan natuuroffensief

Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland gaan bekijken of in de bestaande plannen voor de zogeheten Zuidvleugel van de Randstad bescherming en versterking van natuur en landschap voldoende aan bod zijn gekomen. GS en de natuur- en milieuorganisaties, verenigd in ConSept, hebben afgesproken daarvoor een aantal activiteiten gezamenlijk te gaan ondernemen. Daarbij gaat het vooralsnog om drie activiteiten gericht op verbetering van de leefbaarheid binnen de Zuidvleugel van de Randstad. De Zuidvleugel is het gebied tussen de driehoek Leiden-Maasvlakte-Dordrecht.

De nieuwe samenwerking richt zich op:

* verkennen in hoeverre een aantal bestaande grote projecten in de Zuidvleugel kunnen worden versterkt door extra investeringen in natuur en milieu;

* verkennen van de mogelijkheid van een nieuw investeringsprogramma voor natuur en landschap in de Zuidvleugel;
* starten van een proefproject voor de aanpak van een gebied waar veel (herinrichtings)plannen liggen, waarbij de ideeën van Nederland Natuurlijk vorm krijgen. Vooralsnog wordt daarbij gedacht aan het gebied tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda (Oostland en Zuidplaspolder).

De punten waar de samenwerking zich op richt zijn naar voren gekomen tijdens de oprichtingsbijeenkomst van de zogenoemde Zuidvleugel-alliantie (een adviesraad voor het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel).

Offensief
De achtergrond van de initiatieven voor een verdere samenwerking

komen voort uit het nationale natuuroffensief 'Nederland Natuurlijk' en de zogenoemde Zuidvleugelvisie van het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel.

Zuid-Holland is de eerste provincie waar door hoofddirecteur Frans Evers van Natuurmonumenten de visie voor een nationaal natuuroffensief
- Nederland Natuurlijk- van diverse maatschappelijke organisaties (zoals ANWB, Staatsbosbeheer, Stichting Natuur en Milieu, Unie van Waterschappen, Vereniging Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland e.a.) is gepresenteerd. Dit plan richt zich op de verbetering van de kwaliteit van natuur en milieu.

De provincie Zuid-Holland heeft vijf doelstellingen voor de Zuidvleugel opgesteld:

* verbeteren van de bereikbaarheid

* versterken van de sociale cohesie

* vergroten van de economische vitaliteit
* versterken van natuur en landschap

* verbeteren van de duurzaamheid)

* de realisatie van de prioritaire projecten en programma's ("top 10 + 3"),

Deze doelstellingen en de lange termijnvisie vormen voor de provincie Zuid-Holland het kader voor de samenwerking met ConSept.

Actie na de zomer
Een plan van aanpak zal na de zomer worden vastgesteld door de bestuurders van ConSept en de provincie Zuid-Holland in overleg met de overige betrokkenen. In dit plan van aanpak zullen de werkzaamheden staan waar zowel provincie als ConSept zich voor zullen inzetten. Verder zal een eerste gedachte over een publieksactie van de zijde van een of meerdere leden van Consept worden bepaald en zal de relatie van de Zuidvleugel met het omringende landelijk gebied de nodige aandacht krijgen.