Provincie Zuid-Holland

19-06-2001

Meer aandacht voor diversiteitsbeleid

Het College van Gedeputeerde Staten (GS) wil het minderheden en emancipatiebeleid bundelen binnen het zogenaamde diversiteitsbeleid. De veranderingen in de Zuid-Hollandse samenleving van de laatste decennia vragen om een maatschappij die beter om leert gaan met haar diversiteit.

Diversiteitsbeleid stelt zich ten doel door middel van het erkennen van verschillen (op grond van bijvoorbeeld etniciteit, leefpatronen, geslacht en/of cultuur) tussen mensen en het uitgaan van de kracht en kwaliteit van mensen, invulling te geven aan de diversiteit in deze samenleving.

Eén van de oogmerken van het diversiteitsbeleid is het bevorderen van integratie en sociale samenhang. Mede met het oog op toenemende multi-culturele karakter van de samenleving is dit van groot belang. De nieuwe benadering laat het denken in doelgroepen los en probeert vanuit een brede analyse van een vraagstuk tot goede oplossingen te komen.

`Kijken we naar de verscheidenheid in de Zuid-Hollandse samenleving dan zien we bijvoorbeeld verschillen in leefpatronen. Mensen willen arbeid en zorg beter kunnen combineren. De zorg kan kinderen gelden, maar ook ouders, buren of familieleden. Het is van belang dat er binnen de dagindeling naast betaald werk ook ruimte is voor zorgtaken', aldus gedeputeerde Edit Hallensleben.

Zes programmalijnen
GS willen het diversiteitsbeleid de komende jaren handen en voeten geven door een zestal programmalijnen op te zetten:

Interculturalisatie (budget 300.000 euro)
ervoor zorgen dat de cultuur binnen organisaties zich instelt op diversiteit. Zowel in het aanbod van de organisatie als in het personeelsbeleid. Het accent ligt in de komende jaren op zorg en wijkontwikkeling

Participatie (budget 300.000 euro)
Het vergroten van participatie van met name vrouwen en leden van etnische minderheden. In de komende jaren zullen wij ons richten op de terreinen arbeid, bestuur, politiek en vrijwilligerswerk.

Dagindeling (budget 300.000 euro)
Het goed kunnen combineren van arbeid en zorgtaken. Accent ligt in de komende 4 jaar op onderwijs, opvang en vrije tijd, voorzieningen in het landelijk gebied en verkeer, vervoer en ruimtelijke ordening.

Empowerment (budget 300.000 euro)
Het versterken van mensen, zodat zij beter kunnen participeren in deze maatschappij. Accent ligt op het zorgen voor startkwalificaties en sociale activering.

Ruimte en leefbaarheid (budget 150.000 euro)
Het rekening houden bij de inrichting van de ruimte met diversiteit. We zullen voornamelijk kijken naar het diversiteitsgehalte van ruimtelijke plannen en leefbaarheid en wijkontwikkeling.

Veiligheid (budget 150.000 euro)
Mensen moeten zich veilig kunnen voelen in de diverse samenleving. Speerpunten zijn: preventie geweld in huis, bevorderen van veiligheid en respect onder jongeren, sociale veiligheid en bestrijding van racisme en discriminatie.

In het jaarprogramma 2002 is aangegeven dat de provincie begint met het uitwerken van de programmalijnen `dagindeling' en 'interculturalisatie'.
Dit willen GS samen met andere partijen, gemeenten, steunfuncties, maatschappelijke organisaties en waar mogelijk het bedrijfsleven doen. Voor de andere programmalijnen geldt dat er in 2002 allerlei projecten die in deze lijnen passen zullen worden ontwikkeld en uitgevoerd. In de komende jaarprogramma's zullen de programmalijnen verder worden uitgewerkt.
Daarnaast komt er in de komende jaren meer aandacht zijn voor monitoring en evaluatie. Hiervoor is 200.000 euro uitgetrokken.