Provincie Zuid-Holland

19-06-2001

Meer aandacht voor veiligheid in zwembaden

De provincie Zuid-Holland heeft de taak toezicht te houden op de naleving van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz). Naast de zwemlocaties in oppervlaktewater vallen daar ook openbare zwembaden, semi-openbare zwembaden (bv. zwembaden in hotels en bij campings) en bassins in medische instellingen onder. De provincie controleert de waterkwaliteit, de veiligheid en de watersystemen binnen de zweminrichtingen. Over de bevindingen en controles van vorig jaar is een jaarverslag verschenen.

Waterkwaliteit
Iedere houder van een badinrichting heeft de plicht de kwaliteit van het zwemwater te controleren. De provincie Zuid-Holland telt 325 zweminrichtingen met circulatiebaden. In het jaar 2000 heeft de provincie 13.500 analyseresultaten van de zweminrichtingen ontvangen. Daarvan is 285 keer gebleken dat de waterkwaliteit onvoldoende was. Dit heeft uiteindelijk geleid tot o.a. een dwangsombeschikking voor 12 inrichtingen, waarbij voor een totaalbedrag van fl. 16.000,- is geïnd.

De waterkwaliteit van het oppervlaktewater heeft het afgelopen jaar niet tot problemen geleid. Een zwemverbod is niet nodig geweest. Slechts drie keer is een negatief zwemadvies gegeven vanwege de aanwezigheid van grote hoeveelheden blauwwieren en de aanwezigheid van slakken.

Veiligheid
De handhavingsambtenaren van de provincie kijken tijdens de reguliere controles naar de onderhoudssituatie van de zweminrichting. Gekeken wordt naar de slipvastheid van de vloer, scherpe randen, uitsteeksels, losse tegels e.d. . Ook wordt al jaren nadrukkelijk aandacht geschonken aan de veiligheid voor de zwemmers. In de Whvbz staan voorschriften omtrent toezicht. De provincie onderzoekt of er in de zwembaden '`voldoende toezicht' is. Dit criterium blijkt in de praktijk niet concreet genoeg te zijn. Tijdens bezoeken van handhavingsambtenaren is duidelijk gemaakt welke eisen de provincie aan het toezicht stelt. Ook is aangedrongen op een uitwerking van een plan, waarin staat op welke wijze het toezicht op de zwemmers plaatsvindt door het zwembadpersoneel. De provincie beoordeelt het toezichtsplan en controleert de uitvoering ervan. Vorig jaar hebben onaangekondigde bezoeken tweemaal geleid tot oplegging van een dwangsom wegens onvoldoende toezicht. Deze `undercover'-bezoeken vinden plaats in het kader van het project `toezicht op toezicht'. Het aspect veiligheid in zweminrichtingen vraagt nog steeds veel aandacht. Om die reden wil de provincie het project `toezicht op toezicht' continueren.

Verder heeft de provincie taken om watersystemen (leidingwaterinstallaties, whirlpools e.d.) te controleren op de legionellabacterie, gaat het klachten na van burgers over zweminrichtingen en controleert het de waterkwaliteit van oppervlaktewater.