Provincie Zuid-Holland

19-06-2001

Proef met light rail tussen Gouda en Alphen a/d Rijn

Een proef met light rail op het traject Gouda -Alphen aan den Rijn is op korte termijn mogelijk. Dit blijkt uit een haalbaarheidsstudie die in opdracht van de provincie Zuid-Holland is uitgevoerd. Minister Netelenbos heeft hedenmorgen in een bestuurlijk overleg met de provincie een principe-afspraak gemaakt om de proef mede te financieren.

Onderdeel van de studie is een quick-scan naar de mogelijkheden om op korte termijn over modern light-railmaterieel te kunnen beschikken. Maar eerst moeten vraagstukken over veiligheid en betrouwbaarheid worden opgelost voordat de eerste voertuigen kunnen rijden (medio 2002).Met deze proef zet de provincie in de komende maanden een zichtbare stap op weg naar invoering van light rail. Het publiek in het gebied Gouda -Alphen aan den Rijn kan zo kennis maken met deze eigentijdse vorm van openbaar vervoer die in de toekomst een belangrijk alternatief zal bieden voor automobiliteit in de regio.

Light rail is een moderne, hoogwaardige en comfortabele vorm van openbaar vervoer waarin de kenmerkende kwaliteiten van trein en (snel)tram zijn verenigd. Het is hierdoor bij uitstek geschikt voor snelle verbindingen tussen (binnen)steden en omliggende regio's. Zonder overstap vervoert light rail met een hoge frequentie grote stromen reizigers tussen locaties buiten de stad en plaatsen aan de stadsranden en in het centrum.

Samengebruik met NS
Light rail voertuigen en gewone treinen zullen in sommige gevallen (zoals tussen Gouda en Alphen) deels over hetzelfde spoor in samengebruik rijden. In de praktijkproef zullen in de periode september 2001 tot medio 2002 eerst de vraagstukken rondom veiligheid en betrouwbaarheid van dit samengebruik worden opgelost. Daarna start een proef met het vervoer van reizigers waarvoor modern light rail materieel wordt ingezet. Dit zal eerst op zondagen op basis van de bestaande dienstregeling gebeuren. Vervolgens zal worden nagegaan hoe dit naar andere dagen kan worden uitgebreid, zodat een hogere ritfrequentie ontstaat.
Met een light-railproef op het tracé Gouda - Alphen a/d Rijn, een deel van het beoogde RijnGouweLijn-project, kan deze nieuwe vorm van openbaar vervoer - light rail - zichtbaar worden gemaakt.

Financiering
In het overleg met de Minister is afgesproken dat het rijk en de provincie de proef samen zullen financieren.