FNV


Makkelijk ontslag voor zieke werknemer onaanvaardbaar Het voorstel waarin werkgevers gemakkelijker zieke werknemers kunnen ontslaan is voor de FNV onaanvaardbaar. Het tast de fundamentele bescherming van werknemers aan en zet de deur open voor willekeur.

Bovendien legt het plan van VVD, D66 en CDA een bom onder de toch al lastige onderhandelingen tussen werknemers en werkgevers over een nieuwe opzet van de WAO. Dit overleg binnen de Sociaal-Economische Raad (SER) vindt juist plaats op verzoek van het kabinet.

Die had nadat de commissie Donner met voorstellen kwam over de WAO een oordeel aan de SER gevraagd. De FNV gaat er nu van uit dat het kabinet het voornemen van de drie partijen een kamermeerderheid ontraadt.

Het gewraakte amendement op het wetsvoorstel Verbetering Poortwachter is een sterk staaltje van achterkamertjespolitiek vindt de FNV. `Oude tijden herleven,` zegt FNV-bestuurder Agnes Jongerius. De partijen kopiëren een onderdeel uit de voorstellen van Donner, ontkleden het nog eens van de minimale waarborgen en presenteren het plotseling als amendement.

De commissie Donner adviseerde drie weken geleden de ontslagbescherming voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten op te heffen wanneer zij binnen twee jaar geen andere passende baan vinden. Wel zou een onafhankelijke commissie toetsen of ook de werkgever zich genoeg had ingespannen om passend werk te vinden. Zo niet, dan zou de arbeidsongeschikte werknemer niet ontslagen mogen worden.

VVD, CDA en D66 hebben nu elke vorm van onafhankelijke toetsing geschrapt. Jongerius: Jarenlang is er op het punt van de ontslagbescherming voor zieken niets gebeurd. Juist nu werknemers, werkgevers en kroonleden op verzoek van het kabinet onderhandelen over de WAO komt de Kamer met deze fundamentele wijziging. De indieners nemen daarmee noch het kabinet, noch de SER serieus.

Volgens de FNV zou het fatsoenlijker zijn om het advies van de SER af te wachten en op basis daarvan te debatteren over de ontslagbescherming. De FNV voorziet veel juridische procedures als werknemers zonder toetsing ontslagen kunnen worden.

19 juni 2001