Provincie Noord-Holland

Dreef 3, Haarlem
Postbus 123
2000 MD Haarlem
Datum19 juni 2001Bureau Communicatie
Tel(023) 514 44 52
OnderwerpProvinciale ArchiefinspectieFax(023) 514 41 55 Internet
www.noord-holland.nl
Email:
bjz.communicatie@
noord-holland.nl

Positief effect provinciaal stimuleringsbeleid op archieven.

Het provinciaal stimuleringsbeleid heeft een positief effect op de toegankelijkheid van archieven voor Noord-Hollandse burgers. Dit blijkt uit het verslag van de provinciale archiefinspectie over 1999 en 2000 dat vandaag aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland is aangeboden.

In de afgelopen jaren is weer een positief effect uitgegaan van de tijdelijke stimuleringsregeling 'Doelsubsidie aansluiting streekarchieven', die deel uitmaakte van de Cultuurnota 1997-2000. Tien van de beoogde vijftien gemeenten besloten hiervan gebruik te maken en sloten zich aan bij regionale archiefdiensten. Dit zijn de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Niedorp, Wieringen, Wieringermeer, Schagen, Anna Paulowna, Huizen, Bloemendaal en Heemstede. Er zijn nu nog 5 gemeenten niet bij een professionele archiefdienst aangesloten: Texel, Den Helder, Haarlemmermeer, Uithoorn en Diemen. Ook waterschap Groot Haarlemmermeer is nog niet aangesloten.

Naast fysieke toegankelijkheid van historische archiefmateriaal wordt ook digitale raadpleging steeds belangrijker. Ook hieraan droeg de provincie en steentje bij door een startsubsidie te verlenen aan de Noord-Hollandse Beeldbank, waarin men historische prenten, foto's en kaarten van Noord-Holland kan zoeken dwars door collecties heen (www.beeldbank-nh.nl).

Overigens wil het ministerie van OCW, in het kader van de huidige discussie over herziening van het archiefbestel, dat de provincies hun regierol op dit gebied met meer kracht uitvoeren ten behoeve van een groter publieksbereik van historische archieven. De provincies stellen zich echter op het standpunt, dat zij niet meer kunnen doen dan stimuleren zolang er op dit punt geen kwaliteitsnormering in de wet is vastgelegd. Wil men een einde maken aan de huidige vrijblijvendheid dan zal er een dergelijke kwaliteitsnorm moeten komen, die door de provincies getoetst en gehandhaafd kan worden.

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) zal dit standpunt ook inbrengen in het bestaande bestuurlijk overleg met OCW en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Na dit overleg zal de staatssecretaris een standpunt over herziening van het archiefbestel in de Tweede Kamer inbrengen.

Procedure
Het verslag zal worden voorgelegd aan de Statencommissie ZWC van 4 juli. Tevens zal het verslag aan alle gemeenten, waterschappen, politiekorpsen en andere belanghebbenden worden toegezonden.

Inlichtingen voor de pers: Marieke Ottevanger, bureau communicatie, tel. (023) 514 40 07 Inlichtingen voor anderen: Marianne Loef, afdeling ZWC, tel. (023) 514 46 55