Gemeente Utrecht

VEILIGHEIDSEFFECTRAPPORTAGE STATIONSGEBIED

Het college van b en w heeft vandaag ingestemd met de Veiligheidseffectrapportage over het stationsgebied ter voorbereiding op de komst van drie voorzieningen voor dagopvang/gebruiksruimten voor dak- en thuisloze verslaafden in het stationsgebied (Rijnkade, Stationsplein, De Stek/Leidse Veer). De voorstellen uit de rapportage hebben betrekking op een 'schoon, heel, veilig' gebied rondom de opvangvoorzieningen en het integraal beheren van het stationsgebied. Ze sluiten aan op het project Op Maat, dat op korte termijn op en rond het Smakkelaarsveld een eenmalige opknapbeurt gaat uitvoeren, gevolgd door verbeterd beheer. Een van de aanbevelingen is om de omgeving van de drie opvangvoorzieningen voor verslaafden binnen het werkgebied van Op Maat te laten vallen.

Gezamenlijke opdrachtgevers voor de Veiligheidseffectrapportage zijn NS Vastgoed, Cório en de GG&GD/Gemeente Utrecht; de uitvoering is gedaan door Bureau Berenschot en IBAS.

Met direct betrokkenen (omwonenden, ondernemers, politie, uitvoerende instellingen, gemeentelijke diensten, belangenbehartigers van de doelgroep) zijn de verwachte risico's in de omgeving van de opvangvoorzieningen geïnventariseerd. Er worden maatregelen genomen om te voorkomen dat op andere plaatsen dan nu, problemen gaan ontstaan als gevolg van de gebruikersruimten. Een van die maatregelen is cameratoezicht. In het driehoeksoverleg tussen burgemeester, politie en OM deze week, zijn deze maatregelen volledig geaccepteerd als uitgangspunt voor het optreden van politie en OM.

De beheerplannen vormen samen met de uitkomsten van de Veiligheidseffectrapportage bruikbaar startmateriaal voor het veiligheidsplan voor het stationsgebied, dat na de komst van de gebiedsmanager Hoog Catharijne zal worden opgesteld. Dat veiligheidsplan zal een bredere invalshoek hebben dan de komst van de drie opvangvoorzieningen. De GG&GD heeft opdracht gekregen het overleg met andere gemeentelijke diensten, de politie en andere betrokkenen te coördineren teneinde voorstellen te doen over de financiering en vormgeving van het toekomstig integraal beheer van het stationsgebied.

NS Vastgoed, Cório en de gemeente Utrecht hebben hun samenwerking bij de uitvoering van de Veiligheidseffectrapportage vastgelegd in een intentieverklaring van 23 maart 2001. Het vervolg zal worden vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst voor de eerstkomende uitvoeringsperiode van ongeveer 1,5 jaar.

Oplevering van de dagopvang/gebruiksruimten is voorzien voor augustus a.s. (Rijnkade en Stationsplein) en december 2001 (De Stek/Leidse Rijn), afhankelijk van het verloop van de (ver)bouw en nog lopende procedures.

De commissie Stationsgebied wordt over de Veiligheidseffectrapportage geïnformeerd. Op 21 juni spreekt de commissie Stationsgebied over de aanvraag bouwvergunning De Stek en het project Op Maat.