Gemeente Groningen

19
JUN
19.47

Persbericht

Fusie Gemeentearchief en Rijksarchief dit najaar rond 19-06-2001

De Groninger Archieven willen een klantgerichte dienstverlenende organisatie zijn op het gebied van historische informatie over Stad en Lande. Door samen te werken willen zij een zo groot mogelijk publiek van dienst zijn. Dit staat in het eindrapport van de stuurgroep fusie Groninger Archieven. Op basis van dit rapport zal de definitieve samenvoeging van het Gemeentearchief Groningen en het Rijksarchief zijn beslag krijgen.

Cascade
Het Gemeentearchief Groningen en het Rijksarchief in Groningen betrokken in 1997 al een gezamenlijk nieuw onderkomen in het Cascade-complex. Het doel was het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening aan het publiek. Dit was de eerste belangrijke stap in het gehele hierop volgende fusieproces.

Op andere plaatsen in het land zijn al eerder regionale historische centra gevormd. De staatssecretaris van Cultuur is een groot voorstander van dergelijke centra. Het samenbrengen van historische informatie zou volgens hem het beste tegemoet komen aan de groeiende belangstelling voor het regionale culturele vermogen dat in archieven ligt opgeslagen. Een samenbundeling van krachten is het beste antwoord op de nieuwe vragen en uitdagingen die deze ontwikkeling met zich mee brengt.

Regeling
De gemeenteraad van Groningen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen stellen een gemeenschappelijke regeling in die de belangen van de gemeente en de minister behartigt. Namens de gemeente nemen burgemeester Wallage en de heer J. Seton (raadslid gemeente Groningen) zitting in het bestuur. Over het Sociaal Statuut en het Sociaal Plan is volledig overeenstemming bereikt met de bonden.