Gemeente Groningen

19
JUN
19.47

Persbericht

'Voorwaarts Voorwaarts' nieuwe trouwlocatie
19-06-2001

Het college van B & W wil het zeilschip de 'Voorwaarts Voorwaarts' aanwijzen als nieuwe trouwlocatie. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van aanstaande bruidsparen om behalve in het stadhuis ook op andere locaties te mogen trouwen of hun partnerschap te registreren.

Uitbreiding
In 1998 is het aantal trouwlocaties in Groningen al eens uitgebreid. Behalve in het stadhuis en het wijkservicecentrum Hoogkerk kan er nu ook getrouwd worden in de Der Aa-kerk, de Stefanuskerk in Noorddijk en het FC-Groningen Stadion. Uit een evaluatie blijkt dat deze trouwlocaties in een behoefte voorzien. Het verzoek van het stichtingsbestuur van de 'Voorwaarts Voorwaarts' vormt hierop een welkome aanvulling.

Voorwaarde
Hoe een huwelijk moet worden gesloten, staat omschreven in het Burgerlijk Wetboek. Een belangrijke voorwaarde is dat een huwelijk in het openbaar moeten worden voltrokken. In principe kan iedere locatie worden aangewezen mits dit openbaarheidbeginsel in acht wordt genomen. De "Voorwaarts Voorwaarts" moet daarom tijdens de huwelijksvoltrekking een vaste ligplaats binnen de gemeentegrenzen van Groningen hebben.

Administratief huwelijk
Bruidsparen geven regelmatig aan dat hun voorkeur uitgaat naar een zo eenvoudig mogelijke huwelijkssluiting. Om aan deze wens tegemoet te komen, wordt de mogelijkheid geboden een zogenaamd administratief huwelijk / partnerschapsregistratie te sluiten tegen een gereduceerd tarief van f 155,00. Deze sobere vorm van huwelijksvoltrekking zal plaatsvinden in een ruimte in de Prefectenhof en worden uitgevoerd door een medewerk(st)er van de afdeling Burgerzaken.