Provincie Utrecht

Persbericht
992901600

Provincie Utrecht en gemeente De Bilt maken afspraken over duurzaam bouwen

Nog deze zomer zullen de gemeente De Bilt en de provincie Utrecht een convenant ondertekenen, waarin wordt afgesproken op welke wijze zij duurzaam bouwen (DuBo) handen en voeten gaan geven. Door duurzaam te bouwen proberen de ondertekenaars een kwalitatief hoogwaardig woon- en leefklimaat te realiseren met een zo laag mogelijke milieubelasting. Het gaat bij DuBo niet alleen om woningbouw maar ook om grond-, weg- en waterbouw. Andere betrokken partijen bij het convenant zijn o.a. de REMU, Hydron, woningbouwvereniging SSW en het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden.

Gemeente De Bilt als eerste
Het DuBo-convenant is de eerste waarbij de provincie Utrecht betrokken is. Het beleid van de provincie is er op gericht om duurzaam bouwen zo veel mogelijk te stimuleren. Hiertoe richtte de provincie enkele jaren geleden het consulentschap duurzaam bouwen op. Dit consulentschap bleek een groot succes. Het merendeel van de Utrechtse gemeenten klopten aan voor advies en ondersteuning. Naar verwachting zullen binnenkort ook convenanten met andere gemeenten en regios volgen.

Verplichtingen
Het convenant houdt in dat de deelnemende partijen de Nationale Pakketten Duurzaam Bouwen (NPDB) als uitgangspunt nemen bij hun bouwactiviteiten in De Bilt. Deze pakketten worden landelijk gezien als d leidraad voor duurzaam bouwen in de praktijk. Voor elke partij is een specifiek artikel in het convenant opgenomen. Voor de provincie betekent de ondertekening onder meer dat ze de NPDB, daar waar mogelijk, als uitgangspunt neemt bij nieuwbouw en renovatie alsmede voor verkeerssystemen en provinciale wegen. Bovendien hanteert de provincie de Pakketten mede als criteria bij de beoordeling van bestemmingsplannen en andere ruimtelijke plannen. Daarnaast stelt de provincie haar expertise op het gebied van duurzaam bouwen aan de medeondertekenaars beschikbaar.

De gemeente De Bilt heeft de centrale rol binnen het convenant. Zij is de trekker van het convenant. Vanzelfsprekend zijn ook voor de gemeente afspraken vastgelegd. Alle vastgelegde afspraken hebben betrekking op het grondgebied van de gemeente De Bilt.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Dick Neuteboom, 030 - 258 2152 of per e-mail:
Dick.neuteboom@provincie-utrecht.nl .