Provincie Utrecht

Persbericht
992901600

Ruim één miljoen subsidie voor aankoop Palmerswaard

Gedeputeerde staten verstrekken ruim een miljoen gulden (f 1.003.764,- ) subsidie aan het Utrechts Landschap voor de aankoop van 35 hectare natuurgebied in de Palmerswaard, gelegen in de uiterwaarden tussen Rhenen en Elst.

Het gehele gebied Palmerswaard omvat 49 hectare en heeft een hoge natuur- en landschappelijke waarde. Het gebied heeft zich ontwikkeld tot een rijk natuurgebied met grote waarden op het gebied van flora en fauna. Het westelijke deel maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur, het oostelijke deel is aangemerkt als een ecologische verbindingszone. De Palmerswaard is opgenomen in het natuurontwikkelingsproject Noordoever-Nederrijn.

Op grond van de bijzondere waarden voor de natuur heeft de Raad van State in september 2000 het bestaande bestemmingsplan voor de Palmerswaard vernietigd. In dit plan was onder meer de aanleg van een jachthaven gecombineerd met een ontgronding voorzien. De provincie Utrecht dient in verband met haar taakstelling voor het winnen van beton- en metselzand de Palmerswaard als mogelijke locatie in beeld te houden. Vanuit natuur en landschap is dit geen bezwaar als de put als natuurplas wordt opgeleverd. Vanzelfsprekend dient de ontgronding zo goed mogelijk te worden ingepast in de natuurlijke functie van het gebied. Het subsidieverzoek wordt 2 juli aanstaande voorgelegd aan de statencommissie Ruimte en Groen.

Meer informatie: Geiske Hibma, telefoon (030) 258 33 18 of geiske.hibma@provincie-utrecht.nl

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Karin Tuinman, 030 - 258 3325 of per e-mail:
Karin.tuinman@provincie-utrecht.nl .