Provincie Utrecht

Persbericht
992901600

Nieuw Innovatiebureau voor Utrechts bedrijfsleven

Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Utrecht, Kamer van Koophandel en Fabrieken Utrecht e.o., Syntens Utrecht, Hogeschool van Utrecht, Universiteit Utrecht en de gemeente Utrecht

Unite - Utrechts Netwerk voor Innovatie & Technologie. Onder deze naam gaat een nieuw bureau van start met de uitvoering van een gezamenlijk Actieprogramma. Een programma, dat erop gericht is om Utrechtse ondernemers beter te laten profiteren van de expertise die is opgebouwd bij kennisinstellingen als de Universiteit Utrecht en de Hogeschool van Utrecht.

Aanleiding
Unite werd gepresenteerd op 18 juni, tijdens een symposium over het innovatieproject RITTS Utrecht en zal kort na de zomervakantie operationeel zijn. Het nieuwe bureau wordt gehuisvest in het gebouw van de Kamer van Koophandel Utrecht. Achter dit initiatief staan als samenwerkende partners: de provincie Utrecht, gemeente Utrecht, Kamer van Koophandel Utrecht, Uni-versiteit Utrecht, Hogeschool van Utrecht en Syntens Utrecht.

Aanleiding voor deze actie is een reeks studies in het RITTS project naar de huidige samenwerking tussen de Utrechtse kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Hieruit blijkt dat er een aanzienlijk 'gat' is in de Utrechtse kennismarkt. Het gros van het Utrechtse midden- en kleinbedrijf (minder dan 250 werknemers) is weliswaar genteresseerd in vernieuwing van producten of bedrijfsvoering, maar weet niet goed de weg te vin-den naar een kennisinstelling. Hulp van buitenaf zou daarbij meer dan welkom zijn.

Maatregelen
Om het innovatieklimaat in Utrecht te verbeteren, zal onder de vlag van Unit gewerkt worden aan de volgende maatregelen: ³ Versterking bestuurlijke samenwerking, o.a. in de vorm van een Stuurgroep Regi-onale Innovatie.
³ Bewustwordingscampagne onder Utrechtse ondernemers over nut en noodzaak van innovatie.
³ Vergroten toegankelijkheid kennisinstellingen, o.a. door het in-richten van een elektronisch loket met kennisaanbod op internet, het aanwijzen van contactpersonen bij de Hogeschool van Utrecht en de Universiteit Utrecht, en het opzetten van een gezamenlijk stagebemiddelingsbureau tussen studenten en Utrechtse ondernemingen.
³ Bevorderen kennisoverdracht - bijvoorbeeld via het opzetten van Innovatiekringen in het Utrechts bedrijfsleven en het uit-breiden van een netwerk van jonge, vernieuwende ondernemingen (project De Zakenlift)
Een gedeelte van het werkbudget van Unit (ongeveer 1,1 miljoen gulden) is bedoeld als 'aanjaagkapitaal'. Hiermee houdt het bureau de handen vrij om ook in de nabije toekomst nieu-we pro-jecten op het terrein van innovatie en ken-nis-transfer finan-cieel te ondersteunen. Een stuurgroep, met daarin vertegenwoor-digers van de zes deelnemende organisaties, beslist over de inzet van dit gezamenlijke budget. In totaal is de komende drie jaar met de uitvoering van het Innovatiepro-gramma ruim 8,6 miljoen gulden gemoeid.

Staatssecretaris EZ: "Prima initiatief"
De presentatie van Unit oogstte op 18 juni bijval van ver-schil-lende organisaties. Individuele ondernemers, maar ook Utrechtse gemeen-ten, reageerden met belangstelling op dit nieuwe ini-tiatief. G. Ybema, staatssecretaris van Economische Zaken, noemde de op-richting van het Innovatiebureau een "prima initia-tief". "Met deze kennisstrategie zult u kunnen voorkomen dat u nationaal en internationaal op een ventweg terechtkomt. Voor Utrecht als kenniscentrum zie ik - net als FC Utrecht - 'Euro-pees voetbal' in het verschiet liggen", aldus de staatssecreta-ris. Noot voor de redactie (