Gemeente Rotterdam

Rotterdam pleit voor eigen havenmond Maasvlakte 2

Het college van B. en W. van Rotterdam spreekt zijn voorkeur uit voor een eigen havenmond voor Maasvlakte 2. Dat staat in zijn reactie op de Planologische Kernbeslissing (PKB)+ Deel1/Project Mainportontwikkeling Rotterdam aan minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat.

De eigen havenmond levert een veel betere bereikbaarheid en nautische veiligheid op dan de variant met een ontsluiting via Maasvlakte 1.

In de brief spreekt het gemeentebestuur tevens zijn waardering uit voor de PKB+ Deel1. Hiermee is een belangrijke stap gezet in het proces dat de continuïteit van de Rotterdamse haven veilig moet stellen. Bovendien geeft het een forse impuls aan de verbetering van het leefklimaat in de Rijnmond. Naast de landaanwinning maken intensiever gebruik van het bestaande havengebied en aanleg van 750 ha nieuw natuurgebied deel uit van de PKB+.

Het College is van mening dat een eigen havenmond een belangrijke bijdrage levert aan de kwaliteit van de locatie. Het imago van Rotterdam als moderne haven met uitstekende nautische voorzieningen wordt daarmee versterkt. Een eigen havenmond draagt bij aan verbetering van de concurrentiepositie.

Behalve het belang van bereikbaarheid en nautische veiligheid, kan het terrein door een eigen havenmond flexibeler worden ingericht. Tevens is er een positief effect op de modal shift, doordat het betere kansen biedt voor onder meer short-sea. De variant met een doorsteek via Maasvlakte 1 tast de ruimtelijke kwaliteit van dit gebied aan en leidt tot een ruimteverlies van 50 ha.

Het College meent dat de additionele kosten voor een eigen havenmond dan ook gerechtvaardigd zijn en vraagt de minister deze variant in de verdere procedure nadrukkelijk meer aandacht te geven.