Provincie Noord-Holland

Persbericht, 19 juni 2001

GS akkoord met verbreding samenwerking overheden in de Randstad Gedeputeerde Staten (GS) stemmen in met een (nieuwe) gemeenschappelijke regeling voor bestuurlijke samenwerking in de Randstad waarin de vier provincies, vier grote steden en vier kaderwetgebieden deelnemen. Deze samenwerking zal betrekking hebben op alle relevante beleidsterreinen. Doel is versterking van de internationale concurrentiepositie van de Randstad als 'global city' binnen Europa.

GS pleiten daarbij met een klein en slagvaardig bestuur van vijf leden, bestaande uit een commissaris van de Koningin, een burgemeester (niet uit dezelfde provincie) als voorzitter en vice-voorzitter. En drie gekozen bestuurders waarbij spreiding over provincies wordt nagestreefd.

GS volgen met het besluit tot een nieuwe gemeenschappelijk regeling het advies uit de notitie NL\EU: van Randstad naar Deltametropool en uit de Evaluatie Regio Randstad.1999-2000.

De notitie over de Deltametropool is een bijdrage aan de discussie in de Deltametropool van de Commissarissen van de Koningin van de provincie Zuid- en Noord-Holland, Utrecht en Flevoland en de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Zij pleiten voor intensievere samenwerking bij enkele strategisch verbindende projecten: De Blauwgroene Delta (waterberging), de Hollandse Kust (Kustvisie), Rondje Randstad (bereikbaarheid), Doorstroomroutes (verbinding mainports met het achterland), de Sleutelprojecten (in Noord-Holland: Zuid-As), Land- en tuinbouw in de Randstad, Knowledge Centre Deltametropool (samenwerking onderwijs- en onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven), Sociale Infrastructuur (werkeloosheid, armoede, onderwijsachterstanden).

Het samenwerkingsverband Regio Randstad (van de vier Randstadprovincies) heeft een evaluatie van het eigen functioneren uitgevoerd. Daaruit blijkt ook dat verbreding van de samenwerking met de kaderwetgebieden en de grote steden nodig is. Het Bestuur van de Regio Randstad is er nog niet in geslaagd om een sturende rol te vervullen bij het oplossen van problemen in de Randstad, terwijl de Vereniging Deltametropool aan invloed wint bij het Rijk.

Verdere procedure
Behandeling van het GS-besluit vindt plaats op 12 juli 2001 in de Statencommissie Ruimtelijke Ordening en Bestuur. Zodra de twaalf Randstadoverheden akkoord zijn, zal in het najaar 2001 een nieuwe gemeenschappelijke regeling worden opgesteld die de huidige gemeenschappelijke regeling Regio Randstad zal vervangen.

Inlichtingen : Louisanne Pot, tel. (023) 514 34 13